24 Nisan 2013 Çarşamba

SOĞUTAN

Kavrulan kahve,
soğutucuya aktarılarak soğutulurdu.

Kahve, dibek ve havanlarda dövülürdü.
Kavrulan kahve çekirdekleri, ağaçtan elle yontularak yapılmış kahve boşaltma oluğu bulunan soğutucuya aktarılırdı. Kazıma tekniği ile üstüne desenler işlenen benzersiz soğutucular Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerini oluşturur.

Öğütülmeye, diğer bir deyişle çekilmeye hazır kahve çekirdekleri dibek veya havanlarda dövülür ya da değirmenlerde çekilirdi. Dibek; ağaç, mermer veya taş malzemeden elle yontma tekniği ile, havan ise bronz döküm olarak üretilirdi.


http://antikkoleksiyon.com/wp-content/uploads/antika-kahve-so%C4%9Fudan1.jpgKahveyi kavurduktan sonra en dikkat edilmesi gereken nokta, çekirdeklerin soğutulmasıdır. Eğer kahve çekirdeklerini kendi hallerine bırakırsanız, çekirdekler içlerine aldıkları ısı ile kavrulmaya devam eder. Soğutma işlemi için özel bir makine kullanabileceğiniz gibi eletrikli süpürge, saç kurutma makinesi gibi aparatlarla kendi mekanizmanızı da yaratabilirsiniz.
U
U

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder