Askıda Kahve...
İtalya da Venedik in kenar mahallelerinden birinde, bir cafe-barda,
espressolarımızı içiyorduk. İçeri giren müşterilerden biri barmene “due
caffee, uno sospeso” (iki kahve, biri askıda) dedi. İki kahve parası
verdi. Bir kahve içip gitti. Barmende duvarda asılı duran çiviye bir
küçük kâğıt astı. Biraz sonra içeri iki kişi girdi. Onlarda “trio
caffee, onu sospeso” (üç kahve, biri askıda) dediler. Üç kahve parası
verdiler ve iki kahve içip gittiler. Barmen “askı” ya yine bir küçük
kâğıt astı. Bunun gün boyu böyle sürdüğü anlaşılıyordu. Bir süre sonra
kahveye üstü başı biraz eski-püskü, belli ki yoksul bir kişi girdi ve
barmene ”onu caffee sospeso” (askıdan bir kahve) dedi. Barmen hemen bir
kahve hazırladı ve yeni müşterinin önüne koydu. Yoksul kişi kahvesini
içtikten sonra para ödemeden çıktı gitti. Barmen ise duvara astığı
kâğıtlardan birini kopardı, parçalayıp çöpe attı. Bu gözlemimizin
sonunda gözlerimizi yaşartan, fakat kesinlikle örnek almamız gereken bir
“İtalya toplum terbiyesi” öğrendik.
Yardım etmek için insanların gereksinimlerini belirlerken, yalnızca
yaşamsal gereksinimlerle sınırlı kalmak zorunda değiliz. Bir Venedik li
için yaşamsal olmasa da kahve, günlük yaşamda önemli bir yer
tutmaktadır. Kahve içebilecek kadar parası olmayan kişilere yardım
edebilecek düzeydeki kişiler, kendileri bir kahve parası daha ödüyorlar.
Yardım ettiği kişiyi görmedikleri için bu kişilerde daha mutlu
oluyorlar. Kimden geldiğini bilmedikleri bu ikramı kabul eden kişiler
ise huzurlu oluyor. Yardım eden ile alan arasında, bu cafe-bardaki
garson gibi, köprü görevi
yapan kişilerin ise güler yüzlü ve sevgi dolu olmaları gerekiyor. İçeri
giren yoksul bir kişinin “bana askıda kahve var mı” diye sormasına
gerek bırakmamak için “askıda kahve” olduğunu belirten kâğıt parçalarını
kolaylıkla görünen gir yere asmak ise bu olgunun çok zarif bir bölümünü
oluşturmaktadır.
Biz Türk ler bu askıya bir şeyler asamaz mıyız; bir ekmek fırınında ya
da bir bakkal bir markette……”askıda ekmek” kulağa hoş gelmiyor mu?
“askıda ekmek” uygulamasının Isparta da 3 fırın tarafından yapıldığını
biliyor muydunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder