24 Nisan 2013 Çarşamba

DİBEK KAHVESİ

Kahve değirmenlerinin icat edilmesine kadar mutfakların vazgeçilmezi olan dibek taşı geleneği İzmir’de yaşamaya devam ediyor.

''Dibek kahvesi nedir?
Yaygın bilinenin aksine, dibek kahvesi özel bir kahve pişirme yönteminin adı değildir.
Dibek kahvesinin özelliği kavrulmuş kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen taştan ya da ağaçtan yapılmış havanda elle dövülerek öğütülmesidir. Böylece öğütülen kahve çekirdekleri kahve değirmeninde öğütülen çekirdeklere göre biraz daha iri parçalı olabilmektedir.

Dibek kahvesi nasıl pişirilir?
Dibek kahvesi yaparken, kahveyi çekirdeklerini öğütmek için elle dövülecek bir havan kullanılmalıdır.
Değişik dibek kahvesi tariflerine göre, havana kahve çekirdeklerinin yanı sıra hindistancevizi, kakule ya da mercan köşkü de eklenerek dövülebilir. Kahve dövülerek pişirmeye hazır hale getirildikten sonra normal Türk kahvesi gibi pişirilir...''

 Kemeraltı’nda dededen kalma dibek taşıyla kahve döven Kurukahveci İlyas Gönen‘in dükkanı, kahve tiryakilerinden sonra turistlerin de uğrak noktası haline geldi.

Dünyanın en eski çarşıları arasında gösterilen Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Türk kahvesinde de geleneksel yapım yöntemlerini devam ettiren iş yerlerine ev sahipliği yapıyor. Kemeraltı’nda üç kuşaktır kahvecilik yapan İlyas Gönen, dibek kahvesinin özelliğinin dibek taşından geldiğini, bu taşın kahvenin tadı ve özelliklerine farklılık kattığını belirtti.

Dedesi Hüseyin Gönen‘in kahveyi dibek taşında bilek gücüyle dövdüğünü, babasıYusuf Gönen döneminde ise Türkiye’nin ilk dibek dövme makinesinin yaptırıldığını anlatan Gönen, gelişen teknolojiyle dibek geleneğini harmanladıklarını, bunun da kahvenin geleneksel tadını tamamen korumasını sağladığını söyledi.

Son yıllarda kahvenin yeniden moda haline geldiğini, geleneksel ve farklı tatlara ulaşmak isteyen gençlerden yoğun talep gördüklerini anlatan Gönen, Kemeraltı’nı ziyaret eden turistlerin de uğrak noktası haline geldiklerini söyledi.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder