|
||
Dünyada bilinen en ince öğütme
şekli Türk Kahvesi için kullandığımız taş değirmen ile un halinde
öğütmedir. Buna literatürde Turkish Grind ya da micro grind /
ultrafine grind denir. Bu kadar ince çekilmiş kahve suyla karıştırılıp
pişirilerek yapılır.
Kavrulmuş çekirdeklerimizi yukarıda anlatılandan biraz daha kalın
çekersek Espresso kahve elde ederiz. Espressonun özelliği içinden belli
bir basınçta buhar geçirilerek yapılmasıdır.
Espressodan daha kalın öğütürsek içinden sıcak su geçirilerek
yapılan Filtre Kahve elde ederiz. Filtrenin çok az daha kalını dünya
literatüründe Medium Grind (orta) olarak adlandırılır ve daha çok
French Press türü ekipmanlarda kahve yapmakta kullanılır.
Bir öğütücü almadan önce cihazın özelliklerini iyice öğreniniz, ve
yapacağınız kahveye uygun makina almaya dikkat ediniz.
El Değirmenleri
Hemen her yerde bulabileceğiniz bu tür öğütücüler yüzyıllardan beri
kullanılmaktadır. Filtre Kahveye uygun ve
homojen öğütme yapabilir, fakat espresso tipi öğütmeyi ve
dolayısıyla Türk Kahvesini hiç düşünmeyin. Unutmamanız gereken bir diğer
konu da bu el değirmenlerinin çok zaman almasıdır.
Türk Tipi Kahve Değirmeni
Anneannemizin mutfağının vazgeçilmez aletlerinden biri de buydu
galiba. Hepimiz muhakkak bir yerde görmüşüzdür bu cihazı. Sanayi tipi
taşlı değirmenlerden önce Türk Kahvesi bu değirmenlerde çekilirdi. El
değirmenleri içinde en ince çekebilen bu tür makinalar olmasına karşın
artık günümüzde kullanımı neredeyse yok olmuştur.
İzmir Hisarönü İlyas Gönen Dibek Kurukahvecisi’nden kavrulmuş kahve
alıp evinizde çekebilirsiniz. Üst kapağı kaldırdığınızda ana mil
üzerinde bir ayar somunu bulacaksınız. Bu somunla oynayarak çekilen
kahve tanelerinin büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Fakat en sıkı konumda
çekeceğiniz kahve endüstriyel değirmenlerde öğütülmüş kahveye olan
alışkanlığınızdan dolayı büyük olasılıkla sizi tatmin etmeyecektir.
Elektrikli Değirmenler
Piyasada bıçaklı ve disk değirmenli olmak üzere iki türlü
elektrikli öğütücü bulunmaktadır.
Bıçaklı olanlar genelde mutfak robotlarına çok benzer. Kısmen
meyilli bir tabla üzerinde yüksek hızda dönen bıçaktan ibarettir. Bu tür
makinaları kullanmak her ne kadar bir düğmeye basmak kadar kolay olsa
da ideal şekilde öğütmek için çok deneyim kazanmanız gerekecektir.
Karşılaşabileceğiniz en büyük sorun irili ufaklı taneler yani
homojen olmayan bir öğütme olabilir. Bu durumda büyük taneler tam demini
veremeyecek, küçük olanlar ise daha çok acımsı bir tat verecektir.
Bunun önüne geçmek için makinayı kısa aralıklarla çalıştırmalı ve yukarı
aşağı istikamette biraz sallamalıdır.
Disk tipi elektrikli değirmenler homojen öğütme ve sürat açısından
piyasada bulabileceğiniz en iyi değirmenlerdir. Mükemmel bir şekilde
espresso, filtre ve French Press tipi çekebileceğiniz bu makinalardan
Türk kahvesi kadar ince bir öğütme beklemeyiniz.
Öğütme Dereceleri
Türk Kahvesi (literatürde Turkish Grind olarak geçmektedir),
espresso, filtre ve Medium olmak üzere genelde kabul edilen dört ticari
öğütme şekli vardır. Evinizde çektiğiniz kahve partikül büyüklüğünü
test etmenin en pratik yolu hazır çekilmiş bir ürünle karşılaştırmaktır.
Öğütme dereceleri arasındaki farkı anlamak için aşağıdaki bilgiler
oldukça çarpıcıdır.
Türk Kahvesinde bir adet kavrulmuş çekirdek 15000 ile 35000 parçaya
bölünürken espresso kahvede 3500 parçaya, filtre kahvede 1000 parçaya,
medium kahvede ise 100-300 parçaya bölünür.
Koyu kavrulmuş kahveleri normalinden biraz daha kalın çekilmesi
tavsiye edilir.
|
|
Öğütme işlemi tokmak veya havaneli ile yapılırdı. El değirmeni ve yer
değirmeni olarak iki tür değirmen kullanılırdı. Genelde pirinçten
üretilen el değirmenlerinin, tutulan kısmı ağaç olanları da vardı. Yer
değirmenleri ise, hem ağaç hem de pirinçten yapılırdı. Ancak hepsinin
mekanik aksamı demirdi.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder