Hindiba kahvesi
Hindiba (Cichorium intybus), kaynağı Avrupa'da bulunan ve 1700' lü yıllarda Kuzey Amerika'ya tanıtılan uzun ömürlü, dayanıklı bir bitkidir. Taze yaprakları salatalar içerisine koyulup yenirken yaşlı ve acı yaprakları da farklı sularda kaynatılıp tüketilebilir. Fakat hindiba, en iyi, kahveye olan ortak benzerliği ile bilinir. Tarihte çoğu zaman, kahvenin bulunmadığı veya pahalı olduğu anlarda insanlar kahve yerine hindiba kavurması tüketirdi.
Hindiba bitkisinin kökü aynı karahindiba bitkisinin kök ağzı gibi
uzun ve kalındır. Hindiba kökü kurutulur, kavrulur ve öğütülürse kahve
ile eşsiz bir benzerlik oluşturur. Hindibada kafein bulunmamakla beraber
kahveye nazaran daha hoş bir kavurma aroması yer almaktadır. Birçok
kahve üreticisi, kafein içeriğinin etkisini biraz kırmak amacıyla
kahveyi, 30% oranında hindiba ile karıştırma talebinde bulunur.
Bununla birlikte, insanlar ise kavrulmuş meşe palamudu, tatlı
patates ve çeşitli yöresel tahıl ürünlerinden kahve yapmayı alışkanlık
haline getirmişlerdir.
KARA HİNDİBA
Bu bitki o kadar yararli ki Avrupalilar bile Amerika’ya giderlerken
yanlarinda kara hindibayi da goturmuslerdir. Oldukca yararli olmasinin
sebeplerinden birkaci cok yaygin olmasi (her otlakta boy biter) ve
bitkinin butun bolumlerini sifa icin kullanabilirligidir. Ilkbaharda ilk
cikan genc filizlerinini salataniza katabilirsiniz, cay olarak
kullanabilirsiniz, ciceklerini toplayip kizartabilirsiniz, makarna icin
pesto sosu olarak kullanabilirsiniz.
Yapraklari oldukca besleyicidir. Buyuk oranda A vitamini, kalsiyum,
potasyum gibi pek cok vitamin ve mineral barindirmaktadir. Fransizlar bu
bitkiye ‘pissenlet’ yani cok iseten gibi bir isim takmislardir, burdan
da anliyoruz ki diuretik ozelligi de bulunmaktadir.
Karahindiba yapraklarindan hazirlanan bir cay, vucudunuzdaki su
toplanmasini disari atar. (tabi ki uzun sure ucakta oturmaktan gibi
ciddi olmayan bir sebepten dolayi vucut su topluyorsa bu cay ise
yarayacaktir.)
Yemeklerle beraber yenildiginde ise aci tadiyla sindirim sisteminize
yardimci olur.
Kokleri karaciger icin harikadir. Akneleri temizlemeye yardimci olur.
Karahindiba kahvesi, kahve cekirdeklerinden yapilamdigi icin icinde
kafein barindirmaz ama kahveye yakin tat verir. Yani kahve icmeyi cok
seviyorsaniz ama asiri kafein almak istemiyorsaniz karahindiba koku
kahvesini tavsiye ederim. Fakat karacigerinizi iyilestirmek icin
iciyorsaniz, her gun uzun sure (5-6 ay gibi) kullanmanizi oneririm.
Dikkat etmeniz gereken kara hindibanin diuretik etkisinden dolayi
dusuk tansiyonlu veya asiri idrar yapan kisilerin pek tercihi
olmamalidir.
Simdi gelelim kahvemizin yapilisina:
* Oncelikle toplamis oldugunuz karahindiba koklerini temizleyin.
(Karahindibanin derin bir koku vardir, beyazimsidir.)
* Sonra istediginiz buyuklukte dograyip tavada renkleri kararincaya
kadar soteleyin. (Kahve rengi olana kadar devam edin)
*Eger kahve ogutme makineniz varsa kokleri yavas yavas ogutun ve bir
kavonoza alin. Ya da parcalari daha kucuk kesin.
* Bir finca sicak suda 1-2 tatli kasigi kavurdugunuz ve oguttunuz
kokleri ekleyip 7-15 dakikda demlendirin. Kahve makinesinde drip olarak
da kullanabilirsiniz.
Demlendiginde veya kahve makinasindan damladiginda rengi kahveye
benziyor olmali.
Dilerseniz krema veya bal katabilirsiniz.
Afiyet bal seker olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder