Kahve çekirdeğinde birçoğu suda çözünebilen yüzlerce değişik madde bulunur. İdeal şartlarda bu maddelerin en fazla %20’sinin suya geçmesi beklenir, bundan daha fazlası tat ve aromayı olumsuz etkileyecektir. Aromayı doğrudan etkileyecek bir diğer konu da kullanılan kahve ve su miktarıdır. Kahve uzmanları en ideal oranın %98.5 su ve %1.5 kahve olması gerektiğini belirtmektedirler |
Kullanılan Su
Dışarıda çok sevdiğiniz bir kahveden evinizde aynı sonucu
alamayabilirsiniz. Bunun bir sebebi de kullanılan suyun kalitesidir.
Daha önce değindiğimiz gibi içtiğimiz kahvenin %98’inden fazlası sudur,
iyi bir kahve yapmak için kullandığımız su en az kahve kadar kaliteli
içme suyu olmalıdır. İçinde hiç mineral bulunmayan yumuşak su da ideal
değildir, en iyisi devamlı içtiğiniz kapalı su markasını tercih ediniz.
İçinde kimyasallar, klor, pas gibi maddeler bulunabilen musluk suyu
kahvenin tadını bozabilir.
Su Sıcaklığı
İster sıcak ister soğuk olsun su netice olarak kahve ekstresini
çıkarır, fakat sıcak su bu işlemi çok daha çabuk gerçekleştirir. Daha
önceki bölümlerde de bahsettiğimiz gibi asla kaynar su kullanmamalıyız.
Kaynar su kahveyi yakar ve istenmeyen aromaları dışarı çıkarabilir. En
ideali yaklaşık 95C’de taze kaynamış su kullanmaktır.
Aynı zamanda Soğuk Su Prosesi denilen bir işlem daha vardır. Kalın
çekilmiş kahve içine soğuk su konur, kapalı kapta bir gece
bekletildikten sonra alt tapa açılarak soğuk kahve alt kaba alınır. Elde
edilen bu sıvı aslında bir kahve konsantresidir. Bu konsantreyi
buzdolabınızda haftalarca saklayabilir, kahve yapmak istediğinizde
bundan bir miktar fincan içine alır ve üzerine sıcak su ilave edersiniz.
Bu konsantre ile aynı zamanda aromalı, buzlu, baharatlı yüzlerce
değişik kahve yaratabilirsiniz.
Temas Süresi
Kahve tanecikleri ne kadar küçük olursa suyun kahve içine nüfuz
etme süresi o kadar kısalır. Filtre ve espresso kahvelerde zaten bu
işlemi makina otomatik olarak yapıyor, fakat French Press kahvelerde
temas süresi önem kazanmaktadır. Bu konuda çeşitli denemeler yaparak
kendi damak tadınızı bulmanızı tavsiye ediyoruz. Genel bir kural olarak
bu süre 2-3 dakikadan az, 5-6 dakikadan daha uzun olmamalıdır.
Tadı ön plana çıkarabilecek bir ipucu kahvenin içine çok az miktarda tuz
atmaktır. Özellikle kullandığınız su yumuşak ise bu çok işinize
yarayabilir. |
24 Nisan 2013 Çarşamba
KAHVE AROMASI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder