Brezilya’da çiftçilerin arasında en iyi kahve çekirdeğinin nasıl
yetişeceğini ve kahvenin nasıl tadılacağını öğrenen Barış Helvacıoğlu,
şu an Türkiye’nin
tek ‘provador’u yani kahve tadımcısı. İşte iyi bir
kahvenin püf noktaları...
Türkiye’nin tek ‘provador’u
Barış Helvacıoğlu’ndan iyi bir kahvenin nasıl olacağı, hangi kahvenin
hangi saatte ve nasıl içileceğiyle ilgili hem tüyo verdi hem de kahve
alışkanlıklarımızla ilgili saptamalarda bulundu. Siyaset Bilimi
okuduktan sonra kahve tadımını öğrenmek için soluğu Brezilya’da kahve
çekirdeği yetiştirilen çiftliklerde alan Helvacıoğlu, kahvenin
inceliklerini öğrendikten sonra bunu Türkiye’de uygulamaya başlamış.
Helvacıoğlu dünyanın en iyi kahvesinin Tanzanya, Kenya, Etiyopya’da
yetiştiğini, Kosta Rika’da ise dünyanın en iyi Arabica çekirdeklerinin
yetiştiğini söylüyor. Dünyaca ünlü Kopi Luwak kahvesine değişmeden de
geçmiyor. Endonezya’da yaşayan bir memeli hayvan olan Paradoxurus’un
yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde
edilen bu kahvenin 100 gramı 75 dolara satılıyor. Helvacıoğlu bugün
Türkiye’de insanların kişi başına üç günde bir fincan kahve içtiğini ve
bu alışkanlığın artması gerektiğini söylüyor. Helvacıoğlu kahve tadımı
yöntemini; bir tabağın içerine konulan filtre kahvenin üzerine su
konulup bir süre bekletildikten sonra telvesini alıp kahveyi soğuk
olarak tatmak
olduğunu söyledi ve kahveyle ilgili tüyolar
verdi...
1- ‘Kahve altı’ kültürümüzden şaşmayın
Geleneksel olarak güne başlarken kültürümüzün bir
parçası olan Türk kahvesini tercih edebiliriz zaten atalarımızın
kahveyi ne kadar önemsediğini anlamak için kahvaltı sözcüğüne bakmamız
yeterli. Kahvaltının asıl hali kahve altı olduğuna göre biz de bu
alışkanlığımızı devam ettirebiliriz.
2- Stresli günler için en
iyi seçenek: Espresso
Uykudan uzaklaşmak ve dikkatimizi toplamak
istiyorsak seçmemiz gereken kahve kesinlikle çoğunluğu robusta
ağaçlarından toplanmış çekirdeklerle yapılan espressodur. Normal kahveye
oranla kafein oranı iki kat fazla. İyi harman-lanmış bir espresso
içiyorsanız rahat- lıkla 3 ya da 4 fincan kahve içebilirsiniz.
3-
Günde 3 fincan kahveyi geçmeyin
Bazı insanlar saat 18.00’den sonra kahve içerler
ve gece uykuları kaçar. Kimi insanlar ise yatmadan hemen önce kahve
tüketmelerine rağmen hiçbir uyku problemi çekmezler. Düzenli olarak
kahve içmeyenler günde 3 fincan kahveyi geçmemeli.
4- Dikkat
toplamak için mutlaka o!
Sabah çok fazla vakti olmayanlar
için double espresso hem uyku açıcı, hem dikkat toplayıcı. Öğlen ve
akşam yemeklerinden sonra ise kesinlikle Türk kahvesi. Hem
yediklerimizin sindirilmesi hem de lezzeti için. Gün içinde vazgeçilmez
kahve ise filtre kahvedir.
5- Türk kahvesi orta kavrulmuş
alınmalı
Türk kahvesi alırken dikkat etmemiz gereken kahvenin
orta kavrulmuş olmasıdır. Yani kahve ne çok koyu olmalıdır ne de çok
açık. Çok koyu olursa bir acılık hissedilir, çok açık olursa da gerçek
kahve tadı net olarak ortaya çıkmaz.
6- Çekirdeğinin nereden
geldiğine bakın
Özellikle filtre kahvede tercih alanımız
geniş, kendimden yola çıkarsam içimi daha rahat, düşük gövdeli fakat
aroması yüksek Afrika ve Güney Amerika’dan gelen kaliteli çekirdeklerden
yapılmış bir kahveyi tercih ederim. İyi bir kahve için çekirdeğinin
nereden geldiğine bakın.
7- Kahvenin yanında ufak tatlılar
tercih edin
Kahvenin yanında tatlı tüketimi kişiye kalmış bir
alışkanlıktır. Ama büyük dilimlerde tatlı tüketmek yerine ufak parçalar
halin-deki tatlıları tercih edebiliriz. Böylelikle kahvenin
damağı-mızda bıraktığı tat daha kalıcı olacaktır. İyi bir kahve tatlı
ihtiyacını zaten azaltır.
8- Aroma kahve paketlenirken
konulmalı
Bence yapmamız gereken en önemli şey, kahveye
dışarıdan müdahale etmektir. Aroma kahve paketlenirken konulmalı. Bu
kahve sanatına aykırı bir durumdur. Bahsettiğim kafelerde üstüne süt ve
sıvı aroma eklenenler değil, market raflarında üretilirken
aromalandırılmış kahveler.
9- Kahveden önce su için
Türk
Kahvesinin yanında su içmek bir gelenektir. İnanışa göre kahvenin
yanında gelen bir bardak suyun yarısı kahve içmeden önce içilir. Bu
kahvenin tadını almak içindir. Kahvenin sonunda yarım bırakılan su
bardağı ise kahvenin sevildiğini, damakta kahve tadı kalması için su
içilmediğini gösterir.
10- İyiliğini anlamak için şeker
ihtiyacına bakın
Aromalı kahveden kesinlikle uzak durmalıyız.
Doğru üretilmiş ve harmanlanmış bir kahvede doğa bize bütün aromaları
zaten sunmuştur. Birçok iyi kahve çeşidi, kavurma ve öğütme tekniği
vardır. İyi kahveyi anlamanın yolu içerken şeker ihtiyacı hissetmemek ve
kolay tüketebilmektir.
Türk kahvesi dünyaya ününü Viyana
kuşatmasıyla yaydı
Halep’ten gelen kahveyi dibekle döverek
kendine has tarzlarıyla pişiren Osmanlılar Türk kahvesini de dünyaya
kazandırdı. Ancak kahvenin Avrupa’ya yayılmasının ardında bir savaş var.
1683’te Viyana’yı kuşatan Osmanlı Ordusu’nu Viyana kapılarından geri
çekilirken yaklaşık 250 kg kahveyi orada bırakıyor. İddiaya göre
kahveleri dökülmekten Türk kültürünü bilen Avusturyalı ajan George
Kolschitzki kurtardı ve Viyana’da bir kahvehane açarak Türk kahvesini
tanıttı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder