Birbirinden lezzetli yaz içecekleri
Yazın sıcağında eliniz market raflarına
uzanıp da endüstriyel meyve sularına gitmesin diye, ilginç ve
sağlıklı, evde kolayca hazırlayabileceğiniz birkaç içecek tarifiyle
karşılamak istedik deniz mevsimini. Genelde tüketici eğilimlerine
baktığımızda gazlı içeceklerden daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle meyve
sularının tercih edildiğini görüyoruz.
Aslında, meyve suyu üretimi son derece endüstriyel bir işlem. Örneğin portakal suyu, devasa miktarlarda üretiliyor. Portakallar bütün olarak sıkılıp tankın içine gider ve bu da demektir ki, portakal kabuğundaki kimyasal böcek ilacı kalıntılarını da içiyoruz. Meyve suları yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmelerine rağmen ısıya ve basınca dayanıklı mantarlar meyve suyunda yaşayabilir. Soya proteini ve pektinden yapılan bir bileşim portakal suyuna opak bir görünüm vermek ve tortunun dibe çökmesini engellemek için kullanılır. Üzüm gibi diğer meyvelerin suları, meyve üretiminde kullanılan florid içerikli böcek ilaçları nedeniyle daha büyük risk taşır.
Meyve sularının şeker içeriği yüksektir ve dişlere en az gazlı içecekler kadar zararı vardır. Eğer meyve suyu içmek istiyorsanız, kendi meyve suyunuzu, kimyasal böcek-tarım ilacı kullanılmamış, organik olarak üretilmiş meyvelerden, kendiniz sıkın. Elde ettiğiniz meyve suyunu su veya maden suyu ile hafif inceltebilirsiniz. Bir lokantaya gittiğinizde ise maden suyunu içine bir dilim limonla isteyip içebilirsiniz.
Aşağıdaki içeceklere ilave olarak yaz aylarında, geleneksel içeceklerimizden olan ayran, kefir, şıra ve boza (her ne kadar kış içeceği zannedilse de yazın da içilir) gibi içecekleri bol bol tüketebilirsiniz. Önemli olan hazır, işlenmiş hiç bir gıdayı almamak...
Haydi mutfağa!
Aslında, meyve suyu üretimi son derece endüstriyel bir işlem. Örneğin portakal suyu, devasa miktarlarda üretiliyor. Portakallar bütün olarak sıkılıp tankın içine gider ve bu da demektir ki, portakal kabuğundaki kimyasal böcek ilacı kalıntılarını da içiyoruz. Meyve suları yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmelerine rağmen ısıya ve basınca dayanıklı mantarlar meyve suyunda yaşayabilir. Soya proteini ve pektinden yapılan bir bileşim portakal suyuna opak bir görünüm vermek ve tortunun dibe çökmesini engellemek için kullanılır. Üzüm gibi diğer meyvelerin suları, meyve üretiminde kullanılan florid içerikli böcek ilaçları nedeniyle daha büyük risk taşır.
Meyve sularının şeker içeriği yüksektir ve dişlere en az gazlı içecekler kadar zararı vardır. Eğer meyve suyu içmek istiyorsanız, kendi meyve suyunuzu, kimyasal böcek-tarım ilacı kullanılmamış, organik olarak üretilmiş meyvelerden, kendiniz sıkın. Elde ettiğiniz meyve suyunu su veya maden suyu ile hafif inceltebilirsiniz. Bir lokantaya gittiğinizde ise maden suyunu içine bir dilim limonla isteyip içebilirsiniz.
Aşağıdaki içeceklere ilave olarak yaz aylarında, geleneksel içeceklerimizden olan ayran, kefir, şıra ve boza (her ne kadar kış içeceği zannedilse de yazın da içilir) gibi içecekleri bol bol tüketebilirsiniz. Önemli olan hazır, işlenmiş hiç bir gıdayı almamak...
Haydi mutfağa!
Baharatlı Kahve (4 kişilik)
1 tatlı kaşığı tarçın
4 su bardağı hazırlanmış organik filtre kahve
Kakule
1 su bardağı krema (sütü çırparak hazırlanmış)
Portakal kabuğu rendesi
4 su bardağı hazırlanmış organik filtre kahve
Kakule
1 su bardağı krema (sütü çırparak hazırlanmış)
Portakal kabuğu rendesi
Tarçını kahveye ekleyin, her fincana
iki de kakule ekleyin. Kahvenin üzerine çubuk yardımıyla sütü hızla
çırparak hazırladığınız kermayı ekleyin ve üzerine portakal kabuğu
rendelerini ekleyin. Dilerseniz kahveyi sıcak içebilirsiniz ya da sıcak
kahveyi kakule ve tarçınla soğumaya bırakıp ardından buz ekleyip
kremasını ve portakalını sonradan ekleyerek de servis edebilirsiniz.
Buzlu Çay (4 kişilik)
4 tatlı kaşığı organik roibos çayı
2 çubuk tarçın
8-10 adet kakule
1 baş parmağı büyüklüğünde taze zencefil
10-15 karanfil
2 tatlı kaşığı şeker
Süsleme için dilediğiniz kadar nane ve dilimlenmiş limon
2 çubuk tarçın
8-10 adet kakule
1 baş parmağı büyüklüğünde taze zencefil
10-15 karanfil
2 tatlı kaşığı şeker
Süsleme için dilediğiniz kadar nane ve dilimlenmiş limon
Roibos, tarçın, kakule ve zencefili
kaynatıp, soğuttuktan sonra süzerek buz ekleyip, sürahinin içine nane
ve limon ekleyerek servis edebilirsiniz.
Mango Frappe (4 kişilik)
30 kadar buz küpü
Parçalar halinde kesilmiş 4 adet mango
Parçalar halinde kesilmiş 4 adet mango
Buzları mutfak robotunda ince bir
şekilde işleyin. Mango parçalarını da ekleyip homojenleşinceye kadar
çırpmaya devam edin. Bardaklara koyduktan sonra mango dilimleri ve
ananas yapraklarıyla servis yapabilirsiniz.
Ev yapımı limonata (4 kişilik)
6 büyük boy kalın kabuklu limon
5 karanfil
1 su bardağı şeker
5 bardak su
5 karanfil
1 su bardağı şeker
5 bardak su
Limon kabuklarını rendeledikten sonra
limonları 5-6 parçaya keserek üzerine şeker ekleyip bir süre bekletin.
Karanfilleri de ekledikten sonra elinizle limonların da suyu çıkacak
şekilde uzun süre yoğurun. Azar azar 1 bardak suyu ekleyip yoğurmaya
devam edin. Yoğurduğunuz karışımı bir tülbentten geçirip sürahiye
doldurun ve geriye kalan su ile dilerseniz biraz da buz ekleyip servis
edin.
Limonlu arpa suyu (4 kişilik)
1 su bardağı arpa
8 su bardağı su
¼ su bardağı limon suy
½ su bardağı yeşil limon suyu
½ su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
¼ su bardağı limon suy
½ su bardağı yeşil limon suyu
½ su bardağı toz şeker
Suyu ve arpayı ağır tabanlı geniş bir
tencerede 30 dakika boyunca ya da su yarıya inene kadar kaynatın.
Ateşten alıp suyu bir kaba süzün. Limon suyu ve şekeri ekleyip iyice
karıştırın. Soğutulmuş ve buzlu olarak limon dilimleriyle beraber
servis edin.
Dr. Öz’ün yeşil içeceği
1 su bardağı ıspanak
3 adet kereviz sapı
½ su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, küp küp kesilmiş salatalık
¼ su bardağı kıyılmış maydanoz
Küp küp kesilmiş 1 küçük elma
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı lime suyu
½ tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı lime kabuğu rendesi
3 adet kereviz sapı
½ su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, küp küp kesilmiş salatalık
¼ su bardağı kıyılmış maydanoz
Küp küp kesilmiş 1 küçük elma
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı lime suyu
½ tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı lime kabuğu rendesi
Tüm malzemeleri blender'a koyun ve püre
haline getirin. Bardağınıza buz ekleyerek içebilirsiniz. Kalanını
buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sağlıklı smoothie
Dilimlenmiş 1 büyük muz
Çekirdeksiz ve kabuksuz 1 büyük portakal
Kabuksuz ve çekirdeksiz 1 olgun avokado
4 su bardağı parçalanmış, sapsız pazı yaprağı
2 su bardağı su
Çekirdeksiz ve kabuksuz 1 büyük portakal
Kabuksuz ve çekirdeksiz 1 olgun avokado
4 su bardağı parçalanmış, sapsız pazı yaprağı
2 su bardağı su
Tüm karışımları blender'dan geçirin ve
süper enerji kaynağı smoothie'nizi afiyetle için.
Çilekli Sangria
½ kilo organik çilek
1 organik elma
½ demet fesleğen
1 şişe Vinolus Chardonnay
1/3 su bardağı organik agave şurubu
1 su bardağı soda
1 su bardağı organik üzüm suyu
1 organik elma
½ demet fesleğen
1 şişe Vinolus Chardonnay
1/3 su bardağı organik agave şurubu
1 su bardağı soda
1 su bardağı organik üzüm suyu
Çilekleri iyice yıkadıktan sonra ince
ince dilimleyin. Elmayı da aynı şekilde yıkayıp kabuklarını soymadan
küp küp kesin. Fesleğenleri ince ince keserek sangria'ya eklemektense,
içenlerin boğazına yapışmasın diye çatalla ezerek tadının çıkmasını
sağlayabilirsiniz. Meyveleri agave şurubunu ve fesleğini sangria
sürahisine ekleyip, 10 dakika bekleyin. Rengin kırmızılaşmaya
başladığını göreceksiniz. Sodayı ve şarabı da ekleyin, iyice
karıştırıp, kepçeli derin bir kapta bol buzla servis edin.
Badem sütü
Badem tüm diğer tahıllardan daha yüksek
lif kaynağı olan badem aynı zamanda omega-9 oleik yağlar, kalsiyum,
fosfor ve magnezyumdan zengindir. Badem sütünün hazırlanışı
tahmininizden daha kolay ve lezzetlidir
1 su bardağı badem
4 bardak su
Bal
Tarçın, vanilya, kakule
4 bardak su
Bal
Tarçın, vanilya, kakule
Bademi su içinde bir gece bekletin. ve
blender'da su ile karıştırıp, dilediğiniz tatlandırıcıyı (bal veya
hurma) ve dilerseniz aromalı olması için de tarçın, vanilya veya kakule
ekleyin.
Çiğ susam sütü
(Yaklaşık 500 ml susam sütü için)
4 çorba kaşığı ÇİĞ susam (yaklaşık 36
gr)
1 büyük bardak içme suyu (yaklaşık 500 ml)
İsteğe göre mevsim meyveleri
2 adet buz
1 büyük bardak içme suyu (yaklaşık 500 ml)
İsteğe göre mevsim meyveleri
2 adet buz
(Susamların ÇİĞ yani kavrulmamış olması
çok önemlidir, zira kavrulmuş susamda yüksek ısı nedeniyle protein %50
oranında, vitaminler %85 oranında ve tüm faydalı enzimler neredeyse
tamamen hasar görüp kaybolur, yani susam besin değerlerini kavrulma ile
önemli ölçüde kaybeder.)
ÇİĞ susam içme suyu ile yıkanıp bol içme suyunda yaklaşık 8 saat bekletilir. Suda bekletme süresi dolunca, susamlar içme suyu ile yıkanarak blender'a koyulur. İstenirse mevsim meyvelerinden 2-3 çilek veya 1/2 muz ile 2 adet buz eklenir. 2 büyük bardak (500 ml) içme suyu eklenerek yaklaşık 3 dakika boyunca iyice karıştırılır. Susam sütünüz neredeyse hazır! Blender'daki susam sütünüzü olduğu gibi veya istenirse ince tel süzgeçten süzerek de (mercimek çorbası süzer gibi) servis yapabilirsiniz. İsterseniz susam sütünüze bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
ÇİĞ susam içme suyu ile yıkanıp bol içme suyunda yaklaşık 8 saat bekletilir. Suda bekletme süresi dolunca, susamlar içme suyu ile yıkanarak blender'a koyulur. İstenirse mevsim meyvelerinden 2-3 çilek veya 1/2 muz ile 2 adet buz eklenir. 2 büyük bardak (500 ml) içme suyu eklenerek yaklaşık 3 dakika boyunca iyice karıştırılır. Susam sütünüz neredeyse hazır! Blender'daki susam sütünüzü olduğu gibi veya istenirse ince tel süzgeçten süzerek de (mercimek çorbası süzer gibi) servis yapabilirsiniz. İsterseniz susam sütünüze bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Karpuz ve Zencefilli Serinletici
Zencefil ve lime karpuza karşı
tadlarını o kadar güzel dengeliyorlar ki, hiç durmadan içesim var bu
serinletici içecekten.
4 bardak su
4 yemek kaşığı şeker
½ parmak uzunluğunda taze zencefil, küp küp kesilmiş
1 orta boy karpuz, çekirdekleri ayıklanmış
1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
4 yemek kaşığı şeker
½ parmak uzunluğunda taze zencefil, küp küp kesilmiş
1 orta boy karpuz, çekirdekleri ayıklanmış
1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
Küçük bir tencerede suyu, şekeri ve
zencefili 5-10 dakika boyunca kaynatın.Süzdükten sonra soğumasını
bekleyin. Blender'da karpuzunuzu işleyin ve süzün. Karpuz suyu,
zencefil ve lime suyunu karıştırın. Sürahiye buz ve lime parçaları
koyarak servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder