24 Nisan 2013 Çarşamba

BARİSTA

 barista, aslında italyanca'da barmen sözcüğünün karşılığıdır. bununla birlikte italyanca'da, her türlü içeceği servis eden kişiyi tanımlarken, diğer avrupa dillerine espresso  hazırlamada ve sunumunda uzman kişi olarak girdi.
İtalyanca'da "barmen" anlamına gelen barista sözcüğü, bu dilde hem sıcak hem soğuk içecek hazırlayabilen kişi olarak kullanılır. Ancak, zamanla sözcüğe yüklenen anlam kahveyle sınırlandırılmış ve tüm dünya dillerine bu şekilde yerleşmeye başlamıştır. Türkçe'de de tıpkı İngilizce'de ve diğer pek çok dilde olduğu gibi barista sözcüğü "kahve hazırlama konusunda uzman kişi" manasını taşımaktadır.

Barista, aslında özellikle espresso ve espressolu içecekleri hazırlama konusunu bilen kahve uzmanları için geçerli bir kahve terimdir. Bu yüzden, espresso konusunda bilgisi olmayan bir barista düşünmek zor olur. Ancak, bir barista genellikle espresso dışındaki kahve hazırlama yöntemleri konusunda da bilgi sahibi olur.

Sözcük İtalyan orijinli olduğu için genellikle çoğul yaparken de bu kurala uymanın doğru olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple erkek baristalar ya da karışık cinsiyetlerden baristalar söz konusu olduğunda baristi, sadece kadın baristalar söz konusu olduğunda ise bariste terimi kullanılmalıdır.  
          
 kahve barmeni için kullanılan kelimedir. her türlü kahve çeşidini yapabilir. yapacağı çeşitli kahvelerde ana unsur espressodur. bir ölçek espresso üzerine katılan farklı şeylerle kahve çeşitleri türetilir. bunlar : mocca, latte, capiçino, italiano, americano vs .şeklinde devam eder . eklenen meyva şuruplarıyla çok farklı lezzetler elde edilebilir. süt , süt köpüğü ve krema da kahve türlerinin vazgeçilmezidir.
           
 kahvenin sadece içecek olmadığını kanıtlamaya yardımcı olan meslektaşlarımdır. ayrıca şu anda dünya çapında barista yarışmaları ve dünya şampiyonaları düzenlenmektedir.
           
 bir gunluk bir kurs ile sertifikasini elde etmek mumkundur fakat tam anlamiyla uzman olmak icin epey bir tecrube gerekir, yine de bu sertifika part-time is arayanlarin kurtaricisidir, ozellikle kahve manyagi ulkelerin birinde yasiyorsaniz.
           
 kahve ikramı yapan, kahvenin a'dan z'ye her şeyini bilen, asıl anlamı barmen olan kelime.

 kahve kültürünü benimsemiş ve kahve ile ilgili herşeyi bilen,uygulayan ve servis eden anlamında kullanılan italyanca bir kelimedir.

 kahve uzmanı.

bir tanesinin cappucino üzerine 7 cm köpük yaptığını görmüşlüğü vardır bu fakirin.
           
 starbucks'ta barmenlere verilen isim.
           
 kahve barmeni,kahve hazırlayıcısı.
           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder