24 Nisan 2013 Çarşamba

VÜCUDA ETKİLERİ

Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve stimülan özelliğe sahiptir. 
Ağrı kesicilerin etkisini % 40 arttırmaktadır.

Çevikel, kahvenin yararlarını şöyle anlattı: “Kahve çekirdeğinden yapılan kahvelerin kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kolesterol hastaları için faydalı olduğu belirtiliyor. Ağrı kesici ilaçların etkisini yüzde kırk oranında arttırıyor. Kahve güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanserinden koruyor. Kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretiyor. Günde dört bardak kahve içen kadınların içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı. Yapılan araştırmada günde bir fincan kahve içen erkeklerin parkinson hastalığı riskinin yüzde 40’a varan oranlarda azaldığı ortaya çıkarılmıştır. Bununla beraber menopoz sonrası östrojen terapisi gören kadınlarda kahve tüketimi Parkinson hastalığı riskini arttırmakta. Şeker hastaları için önerilmiyor fakat hastalığın erken uyarı sinyali olarak kabul ediliyor. Antioksidan açısından en değerli maddelerden biri. Dolayısıyla göğüs ve pankreas kanserlerinin de düşmanı. En önemli etkisini depresyon eğilimlerinde gösteriyor. Karaciğere faydalı, astım hastalarına öneriliyor.”
Kahvenin faydaları
Kahve iç; zayıfla
Kahve, çay gibi içeceklerde bulunan kafeinin, vücuttaki enerji tüketimini yüzde 5 oranında artırdığı, gıda tüketiminin sabit tutulması durumunda vücut ağırlığında düzenli düşüş sağlayabileceği bildirildi. Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Emin Yılmaz, kafeinin, vücutta yağ yakımını hızlandırdığını ve enerji yakımına katkısı bulunduğunu belirterek “Kilo poroblemi olanların yemeklerden sonra şekersiz olarak bir fincan kahve içmelerini tavsiye ediyorum. Bir fincan kahve günde 75-110 kilokalori açığa çıkarır” dedi. Yılmaz, kafeinin bağımlılığa yol açmadığını da sözlerine ekledi.
Kahvenin faydaları BAŞ AĞRISININ İLACI
Kahve, ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırıyor. Özellikle migrene karşı, diğer ilaçlarla birlikte kafein de reçeteye ekleniyor.
ŞEKER İÇİN ALARM
Şeker hastalığının erken uyarı sinyali olarak kabul ediliyor. Şeker komasının eşiğine gelmiş hastalar, bir-iki fincan kahve içtikten sonra titreme ve terleme belirtileri görünce alarma geçiyor.
TÜMÖRÜ KÜÇÜLTÜYOR
Kahveyle göğüs kanseri arasındaki ilişki en çok araştırılan alanlardan birini oluşturuyor. 1980'lerde son derece olumsuz raporlar yayındı, ancak 1988'de araştırmacılar, kahveden korkmaya gerek olmadığına karar verdiler.
Hatta araştırma raporlarından birinde kahvenin kötü huylu tümörleri küçülttüğü bile belirtildi - ancak günde beş koca fincan içmek kaydıyla. Bugün ise korkular halen geçerli, çünkü bazı bilimadamlarına göre kahve iyi huylu tümörlerin büyümesine yol açıyor.
PANKREASI KURTARIYOR
1981 yılındaki bir araştırmaya göre kahve, pankreas kanserinin en önemli nedenlerinden biriydi. Ancak zaman içinde bu görüş tersine döndü. Yeni araştırmalar, kahvenin pankreasta kanseri önleyici etkisi olduğunu ve hatta bağırsaklarda da tümör oluşumunu önlediğini gösteriyor.
Kahvenin faydaları KEMİK ERİMESİ BİLMECESİ
Son araştırmalarda en tartışmalı konulardan biri. Kahvenin kalsiyum kaybına yol açıp açmadığı (özellikle kadınlar için tehlikeli), dolayısıyla kemik erimesi ve kırık riskini artırıp artırmadığı araştırılıyor. Genç kadınlar için günde bir fincan kahvenin zararı yok, ancak yaşlı kadınlar için aynı durum söz konusu olmayabilir.
ASTIMA GEÇİT YOK
Günde üç fincan kahve, astım tehlikesini azaltıyor ve göğüs hırıltılarını azaltıyor.
TANSİYON ARTIRIYOR
Sabah kahvesinden sonra çarpıntınız olabilir, ancak bu geçici ve tehlikesiz bir durum. Bu yılki son araştırmaya göre kahve tiryakilerinde sürekli bir tansiyon artışı tespit edildi, ancak geçen yılki başka bir araştırma bunun tersini söylüyor. Sonuç: her iki durumda da kahvenin marjinal etkisi var.
ALGIYI AZALTIYOR
Kahve sizi daha uyanık ve dikkatli tutabilir, ancak bazı araştırmalar kahvenin bilgileri algılama gücünü azalttığını gösteriyor. Olumlu etkiler bin fincandan sonra ortaya çıkıyor (sigara içenlerde biraz daha güçlü, çünkü kafein sigara içenlerde metabolizmaya daha çabuk karışıyor).
Kahvenin 
faydaları UYKU KAÇIRIYOR
Kahvenin uyku kaçırdığını herkes biliyor, ancak bu etki zannettiğinizden daha uzun sürüyor. REM uykusu sırasında rahatsızlık yaratıyor.
KOLESTEROLLE İLGİSİ YOK
Eski araştırmalar, kahve içenlerde kolesterol düzeyinin daha yüksek olduğunu gösteriyordu. Ancak 1970'lerden sonra kahve ile kolesterol arasındaki bağ ortadan kaldırıldı. Ancak kalbi kahveden korumak için filtre kahve içmek gerekiyor. Filtre, kolesterole yol açan kimyasallara geçit vermiyor.
SİROZU ENGELLİYOR
Çok araştırılan bir alan. Bir araştırmaya göre aşırı alkol tüketenler, fünde dört veya daha fazla fincan kahve içtiği takdirde siroz ihtimali yüzde 80 oranında azalıyor.
DÜŞÜĞE YOL AÇIYOR
Bir araştırmaya görev günde üç fincandan fazla kahve içen kadınların doğurganlık oranı yüzde 27 azalıyor. Aşırı miktarda kahve tüketiminin düşüklere ve bebeğin kilo kaybına yol açtığı da öne sürülüyor.
BAĞIRSAK ÇALIŞTIRIYOR
Kahve, bağırsakları harekete geçiriyor. Bu da midenin besinler sindirilmeden boşalması anlamına geliyor, ancak sağlık açından bir felaket olarak görülmüyor. Kahve, gastrik asit salgılanmasına yol açıyor, ancak süt ve biranın yarısı kadar bir düzeyde.
İNTİHARI ENGELLİYOR
Yeni bilgilere göre kahvenin depresyona karşı etkisi var. Bazı durumlarda intiharı önleyecek kadar güçlü bir etki. Günde iki-üç fincan kahve çok yararlı.
Türk kahvesi, bağırsak kanserini önlüyor
Japon bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, günde en az üç fincan kahve içmenin, kadınlarda kalın bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltabileceğini ortaya kondu. Tokyo Ulusal Kanser Merkezi’nde, 40-69 yaşlarındaki 96 bini aşkın kadın ve erkekle ilgili 1990 yılından itibaren yaklaşık 12 yıllık sürece ait verilerin incelenmesiyle yapılan çalışmada, yeşil çay tüketmekle kalın bağırsak kanserini önleme arasında bir bağlantı bulunamadı. Araştırmada, diyet ve egzersiz gibi diğer faktörler de göz önünde tutularak, günde üç fincan ya da daha fazla kahve içen kadınların, hiç kahve içmeyenlere göre kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin yarı yarıya azaldığı kaydedildi. Ancak araştırmada, kahve içmenin erkeklerde önemli bir yararı tespit edilmedi. Araştırma ekibinden Manami Inoue; kahvenin içeriğindeki kafeinin bağırsağın çalışmasını teşvik ediyor olabileceğini ya da kahvenin antioksidan özelliklerinin etkili olabileceğini belirtti. Inoue, ayrıca bazı kişilere kahvenin ağır gelebileceğini ve bu kişilerin kahve içmek için kendilerini zorlamamaları gerektiğini de söyledi.
Kahveden bir iyi, bir de kötü haber
Yoğun iş temposunda sık sık ihtiyaç duyduğumuz kahvenin hem yararlı hem de zararlı olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Bu konudaki son kararı vatandaşlara bırakan hekimler, kuruntu ve panik atağa sebep olan kahvenin, bazı durumlarda safra kesesi taşı oluşumunu engellediğini iddia etti. Chicago Üniversitesi ile Almanya’daki Manster ve Würzburgh üniversitelerinde 94 denek üzerinde yapılan araştırmada, A2a reseptör geninin iki ayrı türüne sahip kişilerde, kahvenin içilmesinden sonra kuruntu, endişe ve korkunun artabildiği belirlendi. Uzmanlar, kafeinde bulunan bileşimlerin, kuruntunun yanı sıra panik atak riskini de artırabildiğini açıkladı. Gastroenterology dergisindeki bir başka habere göre; ABD’de 80 bin hemşire üzerinde yapılan araştırmada, günde 4 fincan kahvenin kadınlarda safra kesesi taşı oluşumunu engellediğini ortaya çıktı.
Kahve İçin Daha Fazla Spor Yapın…
Egzersiz yapmadan 1 saat önce içilen kahvenin, daha uzun süre spor yapma olanağı sağladığı açıklandı.
Kahvenin, egzersiz sırasında adelelerin tükettiği glikojen miktarını azaltarak, daha uzun süre egzersiz yapmaya yardımcı olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar, spor yapmadan önce içilecek kahve miktarının, kişinin kilosuna göre ayarlanması gerektiğine değiniyor. Bilim adamları, her kilo başına, 3 ila 6 miligram kafein alınması gerektiğine işaret ediyor. Kafeinin gereğinden fazla tüketilmesinin çeşitli yan etkilere yol açtığına da dikkati çeken araştırmacılar, kısa sürede fazla kahve tüketmenin, idrar fazlalığına, mide rahatsızlıklarına, titremeye, uykusuzluğa, sinirli kişiliğe ve bazı insanlarda endişe ve kuruntuya neden olabildiğini belirtiyor.
Kafein Zayıflatıyor!
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Yılmaz, ABD nüfusunun yüzde 34’ünde görülen obezitenin, Türkiye’de de en önemli sağlık problemleri arasında yer almaya başladığını belirtti.
Nasıl zayıflatıyor?    
Doç. Dr. Yılmaz, kafeinin bir günde yakılan enerjiden yüzde 5 daha fazla enerji harcamasına neden olduğunu, böleyece vücuttaki yağ yakımını hızlandırdığını ifade ederek, gıda tüketiminin sabit tutulması halinde, günde yaklaşık 75-110 kilokalorilik bir enerji açığı oluşabileceğini dile getirdi.
Zararlı mı?
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, şekersiz çay ya da kahvenin, aşırı olmamak kaydıyla yemeklerden sonra tüketilmesinin, zayıflamaya yardımcı olacağını söyledi. Egzersiz ve yemeklerden sonra 1 fincan kahve tüketiminin zararı olmadığı kaydedildi.
Kahve, Kronik Yüksek Tansiyona Neden Değil
Yapılan araştırmalarda kahvenin sanılanın aksine kronik yüksek tansiyona neden olmadığı ortaya çıktı. Amerikalı bilimadamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, kahve kronik yüksek tansiyona değil, kısa süreli yüksek tansiyona neden oluyor.
Yapılan araştırmada, 30 yıl süre ile kişiler gözetim altına alındı. Araştırma yapılan kişilerin %80’i günde 2 fincan kahve içtiğini söyledi. Sonuca göre, kahve içen ve içmeyen kişilerde aynı oranda kronik yüksek tansiyon görüldü.
Kahvenin faydaları Kahvenin faydaları hakkinda aciklamalar Kahvenin faydaları konusunda bilgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder