26 Nisan 2013 Cuma

YUNANİSTANIN FRAPPESİ


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Capuccino_freddo_1.jpg/230px-Capuccino_freddo_1.jpg

Frappé; Hazır kahve'nin soğuk içilen bir çeşididir.
Yunanistan'da çok yaygın tüketilir. En ideal yapım şekli; bir shakerin içine 2 kaşık toz hazır kahveyi ve 2,5 kaşık şeker koyduktan sonra iyice çalkalanır. Oluşan köpük ince uzun bir bardağa dökülür. Shakerin içi az suyla iyice çalkalanıp köpüğe ilave edilir. İsteğe göre üzerine az miktar süt ve bardağın içine 2-3 küp buz ilave edilir. Frappe'yi Yunanistan'da herkesin elinde görmek mümkündür.

Üstü köpük kaplı bu soğuk kahve, hazır kahveden yapılan popüler bir yaz içeceğidir.

Frappe ilk olarak 1957 yılında Selanik'te yapılmıştır. Nestlé firması için çalışmakta olan Yannis Dritsas, çocuklar için çikolatalı pratik bir içecek (çikolatalı karışımı suyla çalkalamaktan ibaret) tanıtımı yaparken, yanında çalışan Dimitris Vakondios bu yöntemi standart hazır kahveyi sıcak su yerine soğuk su ile hazırlamak için kullanmıştır. Böylece, tesadüfen de olsa Frappe'yi bulmuştur.
Bu tarihten sonra Yunanlılar Frappe'yi ulusal kahve içecekleri olarak benimsemişlerdir. Yunanistan'dan hızla komşu ülkelere yayılan Frappe, bugün yaygın şekilde içilen bir soğuk kahve türüdür. Hazır kahvenin kahve piyasasına hakim olduğu ülkelerde daha yoğun şekilde içilmektedir.

Frappe Tarifi


Frappe'yi popüler kılan özelliklerin başında çabuk hazırlanması gelmektedir. Frappe yapmak çok kolaydır:

- Bir kaba ya da karıştırıcıya (shaker, mixer) 2 tatlı kaşığı hazır kahve (çözünebilir kahve yani yaygın adıyla "Neskafe") ve istediğiniz kadar şeker koyduktan sonra, 4-5 tatlı kaşığı su ekleyip 30 saniye kadar çalkalayın.
- Uzun bir cam bardağın dibine bir kaç tane buz kübü koyup, çalkaladığınız karışımı bunların üzerine yavaşça dökün.
- Bardağa çok az soğuk süt ekleyip, kalan kısım için soğuk su ilave edin. Frappe'nız hazır bile! :)

Frappe Çeşitleri
Hazırlanışında küçük farklılar yaparak değişik Frappe'ler yaratmak mümkün. Bir Frappe, su yerine tamamen süt kullanarak hazırlanabilir. Dondurma veya krema eklenerek hazırlanan Frappe'ler de bulunmaktadır. Ayrıca, Kahlúa, Baileys Irish Cream gibi içecekler de Frappe'ye eklenenbilir.

Bu arada, Starbucks'ın popüler soğuk kahve markası olan Frappuccino'nun Frappe ile isim benzerliği dışında doğrudan bir ilişkisi yoktur.
*hele ki kahve düşkünüyseniz, yaz aylarında aşırı sıcaklarda harika bir alternatiftir.
bir erbabından öğrendiğim üzere şekil şudur:
- büyük bir bardak (http://img03.blogcu.com/…76caafdf486_1275573153.jpg)
- frappe mikseri (yunan ellerde markette nescafe frappe ile promosyonu vardı aldıydık, ikea'da da var artık sanırım. http://image.ecplaza.com/…/t/tommy513/2913937_m.jpg)
- bir tatlı kaşığı nescafe frappe (yoksa nescafe classic ile idare edeceksiniz)
- isteğe göre esmer şeker (şekersiz de içebilirsiniz)
- bir doz kahve kreması (mini mini satılanlar var ya onlardan http://ecx.images-amazon.com/…gvl._sl500_aa300_.jpg)
- kahve kreması yoksa iki parmak kadar süt.
- bardağı nescafe, şeker ve üç parmak su ile doldurun. mikser ile ile dırrt bırrt iki karıştırın. yoğun bi köpük olacak.
-sütünüzü veya kremanızı da ekleyin; yine dırrt bırrt.
-suyunuzu koyarak bardağı tamamlayın ve iki üç adet buz atın. (edit: bu noktada dırrt bırrt yok)
-pipet ile içilmesi önerilir.
-üzerine dondurma veya krema koyup çikolata serpiştirerek abartabilirsiniz, starbaks stayla yapabilirsiniz. (tercihim değil).

afiyet olsun.
****lk baslarda sadece modaydı. bugun artık feta, metaxa ve ouzo gibi yunanistanın milli urunlerinden biri. buyuk kesifler sans eseri olurmus derler, bir rivayete gore frappe de sans eseri kesfedilmistir. 1957 yılındaki uluslarası selanik fuarında nescafe tiryakisi katılımcılardan biri nescafe yapmak icin sıcak su bulamayınca soguk su kullanır. seker ve kahvenin erimesi icin de uygun bir kap icerisinde* calkalar. ortaya cıkan zengin kopuk ve tad cok begenilr ve boylece frappe dogar. diger bir rivayete gore ise yunanistandaki nescafe distributoru firma yaz aylarında dusen satısları arttırmak icin bu yeni urunu selanik fuarında tanıttıgı yonundedir. isminin frappe olmasının sebebi ise yunanlıların da turkler gibi yabancı hayranı olmasından kaynaklanmaktadır. yabancı olan her sey daha kaliteli daha iyi gorulmektedir.
frappe boyle baslamıstır yolculuguna. kısa sure icerisinde moda olur ve tum yunanistanda icilmeye baslar. bugun artık yunanistanda kahve denilince akla frappe gelmektedir. evde, cafede yapılmasının yanı sıra hazırları da satılmaktadır.plastik shaker icinde tenanaki marka hazırları satılırdı eskiden. kahve ve seker sudan ayrı bir bolmedeydi. elinizle bastırınca aradaki plastik catlar kahve ve seker suyla kavusurdu. elde calkalanıp icilirdi. pek te guzeldi. sonra icindeki su durgun oldugundan saglıga zararlı diyerek yasaklandı zannediyorum.
daha sonra icinde su olmayan turevleri cıktı. hazırlarından en cok satılanları fantastic ve giorgino sanırsam. ama tenanaki baskaydı.

bu arada bugune kadar ictigim en guzel kahveyi morsinek kisisi yapmaktadır. ben siz degerli suserlerle damak zevkimi paylasmak icin entry kasarken kendisi bir cırpıda buz gibi kaaveyi yapmıs onume dayamıstır. kendisi sozluk ortamlarına kayıtlı okur olarak takılmakta olup kısa sure icerisinde yazarlıga terfi etmeyi arzulamaktadır.
kaave guzel olmus eline saglık artliim*

hazırlanısı "lezzet ayrıntıda gizlidir"

malzemeler:
-nescafe classic-seker*-sut*-3-4 adet buz
-0,3 litrelik uzun, cam bardak (tercihen frappe bardagı)
-shaker (plastik olması onerilir) (shaker bulunmadıgı durumda bardagın icine atacagınız su kahve ve sekeri el mixeriyle krema kıvamına gelene kadar karıstırıp sırasıyla buz, süt, soguk su ilave edilerek de hazırlanabilr ancak gercek bir frappe icmek istiyorsanız shaker edinmelisiniz.)
-koruklu kamıs

-frappe icin tek uygun kahve nescafe classictir, taklitlerinden randıman alınmaz.
0,3 litrelik bir bardaga 3-4 tane buz atılır ve biz diger islemleri yapana kadar bir kenara bırakılır.
-kahve ve sekeri karıstıracagımız shaker kuru olmalıdır yoksa icine atacağımız kahve shakera yapısır.
- shakera ne kadar su koyacagımız onemlidir. shakerin tabanı klasik frappe bardagı capındaysa*kahve ve sekeri ortecek ama bundan fazla olmayacak kadar su kafi olacaktır. ancak bu kahvenizi sade veya cok hafif iciyosanız gecerli degildir. bu durumda su fazla gelecektir. ayrıca su soguk olmamalıdır aksi takdirde sekerin erimesi zorlasacaktır.
-calkalama*:
shakerı kapagından tutarak acımadan en az iki dakika calkalayın. seker taneleri iyice eriyene kadar calkalanmalıdır. eger iyi calkalanmıssa shakerin icindeki basınc dusmustur ve kapagı acarken "paf" diye bir ses duyulur. korkmayın, iyiye isarettir. icerik artık krema kıvamına gelmistir. sabun kopugu gibi olmamalıdır. kopuk bardagımızın buzlarla birlikte yarısını dolduracak hacimde olmalıdır.
-artık hazır olan kopuk shakerdan icinde buz olan bardaga bosaltılır. shakerin icinde ve kapagında kalan kopukte cok az soguk su ile durulanarak bardaga doldurulur.shaker ve kapagında hic kopuk kalmayana kadar islem tekrar edilir. bu sayede hic kopuk ziyan etmemis oluruz. bu asamada istege baglı sut ilave edilebilir. sut %8-%10 yaglı olmalıdır. miktarı tercihe gore degisebilir. onerilen 15 gr dır. light sut ve sut tozu kullanılması tavsiye edilmez. maksimum fayda yunanistanda satılan noynoy sutlerinden saglanmaktadır. (dondurma vs. bu ince ruhlu kahvenin tadını bozar, yazık eder
artık bardagımızın geri kalan kısmını buz gibi soguk suyla doldurup icine bir de kamıs* attık mı frappemiz hazırdır.

afiyet olsun
*yunanistan taraflarına özellikle köylerinde yoğunca tüketilen soğuk kahve türü.
yalnız gold ya da nescafe instant espresso ile değil kendine has sadece soğuk karışımlar için üretilmiş nescafe türünü kullanmanız gerekiyor.
yapılışına gelince hani bunu birçok insan söylemiş belki tekrardan aynı şeyleri söyleyeceğim ama bu kahvede esas tadı veren galanunu ya da noynoy denilen yoğun kıvamlı tatlı süttür.
ki bulabilirsem ben noynoy u tercih ediyorum tadı daha güzel.
karıştırıcının* içine 2 tatlı kaşığı kahve, kullanacağınız bardağın yarısı hacminde süt ve diğer yarısı kadar da su koyuyorsunuz.
eğer türk kahvesini orta şekerli seviyorsanız frappeyi yaparken şeker atmayın, zira süt zaten şekerli.
shakerda 2-3 dakika hızlı şekilde çalkaladıktan sonra dinlenmesi için 5 dakika dondurucuya atın, sonrasında iki buz atıp afiyetle içebilirsiniz. yalnız burada uyarılması gerekilen bir konu var, kahve oranı yüksek olduğundan
tüketim sıklığına dikkat edin, bu sıcakta kalp çarpıntısı geçirmenin bi gereği yok.
*ne yalan söyleyeyim, çocukluk ve ilk gençliğimde yunan tv kanallarıda reklamını görüp ağır dalga geçtiğim kahve türüydü.
"buzlu/soğuk kahve mi olur lan?" kafasındaydım.
ancak gide gele, içe deneye "bizim yorgo'nun bir bildiğim varmış" demeye başladım.
şu an içtiğim tek kahve türü diyebilirim.

bu arada yapması zor değildir, ancak 3 noktaya dikkat etmek gerekir.
1) bizdeki neskahvelerle olmuyor, hiç uğraşmayın. yunanistan'dan nescafe frappe edinmek gerekiyor.
2) asla ilk karışımı süt ile yapmamak gerekiyor, su kullanın.
3) suyu hazırlayacağınız kaba boca etmeyin; bir iki parmak kadar olması yeterli. yoksa köpük alamıyorsunuz.
*öncelikle kahve ve şekeriniz toz kıvamında olmalıdır. 3 gr. kahve* ve 20 gr. şeker kavanoz yada shaker içinde bir araya getirilir. bir dakika kadar çalkalandıktan sonra içine birkaç parça buz konmuş bardağa soğuk su yardımıyla aktarılır. bardak 300 ml. altında olmamalıdır, afiyet olsun.
*tam tadını ve goruntusunu tutturmak icin * nescafe classicle yapılması tercih edilmelidir, diger kahvelerle kopuk olusumunu yakalamak zor olur..1 tatlı kasıgı nescafe classic, 2 cay kasıgı seker uzerine yarım tekila bardagı soguk su konulup el mikseriyle krema kıvamına gelene kadar cırpılır..daha sonra yavasca sıcak ya da soguk su ilave edilerek olusan kopuk kısmının uzerine de sut ilavesi yapılır..sutu pipet * yardımıyla eklemek kopugun sönnmesini engelleyecektir..istenirse sıcak yaz gunlerinde buz ilavesi de yapılabilir..kupada yapmak yerine genis cam uzun bardaklarda yapılması olusan uc farklı renk katmanını seyrederek hem göz hem damak tatmini saglaması acısından tercih edilmelidir..
*her daim -hatta şu anda da- afiyetle içtiğim içecek türü. evde yapılması ise çok kolay. gerekenler basit bir shaker, bir miktar granül kahve, su, buz ve süt. tatlandırmak içinse şeker veya tatlandırıcı konulabilir. isteğe göre dondurma, badem ezmesi, küçük meyva parçacıkları, rendelenmiş ve tercihen bitter çikolata ve hatta nar ekşisi bile ilave edilebilir bu nefis karışıma. mmmmm...
bu arada ufak bir ipucu: mümkün olduğunca taze kahve kullanmaya da dikkat etmek gerek frappe yaparken. yoksa o güzelim köpükler bir anda sönebiliyorlar
*her gun usenmeyıp yaptıgım super icecek. hatta gun doğsun, yine yaparım..

yarım litrelik bir pet şişe bulunur. ıcıne buz doldurduğunuz bardagınızın aksıyon ıcınde kendıne yer edinmesi sağlanır. sonra bulunan pet şişeye su ve şeker miktarı pintice ayarlanmak uzere kahve konup bu karısım guzelce bi çalkalanır; bir süre çalkaladıktan sonra şişeden akmakta zorlanacak bu sıvı buzların üzerinde gezdirilir. akabinde buzları eritmeden, siseye bıraz daha kahve koyulur, isteğe göre süt tabii, yalnız bu sefer su ya da süt konusunda davranılabilecek kadar* cömert davranmak gereklidir. köpükler kendını kaybedene kadar yine çalkalanır ve bardağa boca edilir. şişenin içine son kez çok az su koyar ve beyaz bi köpük elde edene kadar, son gücünüzle çalkalarsanız üç renkli, ev yapımı, hatta el emeği göz nuru bir frappeniz olmus olur. doya doya için ıste, tarifi sizler ıcın caldım bu arada değer bilin, ısım gucum yok şişe mi sallayacam bu yasta demeyın dedirtmeyin.
*hele ki kahve düşkünüyseniz, yaz aylarında aşırı sıcaklarda harika bir alternatiftir.
bir erbabından öğrendiğim üzere şekil şudur:
- büyük bir bardak (http://img03.blogcu.com/…76caafdf486_1275573153.jpg)
- frappe mikseri (yunan ellerde markette nescafe frappe ile promosyonu vardı aldıydık, ikea'da da var artık sanırım. http://image.ecplaza.com/…/t/tommy513/2913937_m.jpg)
- bir tatlı kaşığı nescafe frappe (yoksa nescafe classic ile idare edeceksiniz)
- isteğe göre esmer şeker (şekersiz de içebilirsiniz)
- bir doz kahve kreması (mini mini satılanlar var ya onlardan http://ecx.images-amazon.com/…gvl._sl500_aa300_.jpg)
- kahve kreması yoksa iki parmak kadar süt.
- bardağı nescafe, şeker ve üç parmak su ile doldurun. mikser ile ile dırrt bırrt iki karıştırın. yoğun bi köpük olacak.
-sütünüzü veya kremanızı da ekleyin; yine dırrt bırrt.
-suyunuzu koyarak bardağı tamamlayın ve iki üç adet buz atın. (edit: bu noktada dırrt bırrt yok)
-pipet ile içilmesi önerilir.
-üzerine dondurma veya krema koyup çikolata serpiştirerek abartabilirsiniz, starbaks stayla yapabilirsiniz. (tercihim değil).

afiyet olsun.*iptidai şartlarda bile mis gibisi yapılabilen şahane. (dondurma sevmeyenlere dondurma yedirme aparatı)

5-6 küp buz
2 kaşık dondurma
1/4 bardak likör (1 shot gibi de hesaplayabilirsiniz)
göz kararı miktarda süt

istediğiniz bir meyveyi/aromayı seçip ona göre takılınız. (mesela limonlu dondurma ve limon likörü gibi)
buzları bir poşete koyup poşetin dışından kendilerine şiddet uygulamak suretiyle parçalayınız. (ben kavanozla filan vuruyorum, elime ne geçerse.)
parçalanmış buzları kavanoza koyup üzerlerine dondurma, likör ve en son sütü koyunuz. kavanozu ağzına kadar doldurmayınız ki çalkalanabilecek bir boşluk kalsın. kapak kapatılıp 1-2 dakika sakin sakin sallandıktan sonra frapeniz hazır. limonluyu servis ederken bir nane yaprağı da yakışır hatta.
afiyet olsun.
*ilk olarak makbul olan shaker ile değil kavanoz ile çalkalamaktır.
yayılış:
kavanoza bir tatlı kaşığı nescafe gold atılır ve üstünü örtecek şekilde şeker ilave ilave edilir. ilk adımda su ilave etmek yerine süt ilave etmek frappenin daha köpüklü olmasını sağlayacaktır. ve çalkalamadan 2-3 buz parçası atılarak kavanoz dibinde nescafenin yapışması engellenir. sonra yeterince çalkalanır. hayvan gibi bir bardak bulup kavanozdaki karışım eklenir. akabinde yetrince süt ve su. ve en son buz atılmalıdır. hem köpükleri yükseltir hem tat kaçırmaz. malum ilk buz konulduğunda buz eriyerek suya dönüşecek ve tat kaçıracaktır.
en nihayetinde frappe hazır . yayıla yayıla içiniz
*kücük bir el mikseriniz varsa evde bile yapabileceginiz müthis icecek..
*devasa bir bardagın ici sütle doldurulur, icine nescafe(tercihen gold), buz ve arzu edilen miktarda seker eklenir, karistirilir afiyetle icilir. adı nescafe frappe olur.
*tabii butun bu malzemeler blender da karıstırılırsa hos bi de kopugu olur o ayrı
*iste hayatimda ictigim en iyi sey.yapilmasi kolay olsa kimse normal kahve icmezdi...
*son derece guzel.. ozellikle sicak zamanlarda
*batı trakyalı gençlerin en önemli tüketim maddesi.sürekli kullanımda bağımlılık yapar.
*her yigidin farkli yogurt yiyisi vardir atasozumuzu dogrular nitelikte,her gittigim kafede istedigim ve her defasinda farkli tatlarla karsilastigim soguk kahve cesidi.selanik sahil boyu her kafede icilen yegane sey.
*kırık buzlu kahve diyip geçilmemesi gerekir. starbucks'ın caramel frappesi kırık buzlu kahvenin üstüne whipped cream+karamelin ta kendisi koyulmuş olarak satılır ki içmeyenlere topmusun diyesi gelir insanın *türk kahvelerindeki cay sigara alıskanlıgı yunanistan kahvelerinde frappe sigara olarak göze carpar..bir de *yunan taksicilerinin vazgecilmez yol icecegidir..bunun icin taksilerine direksiyonun yan tarafında icine bardak oturtulacak bir parca da eklemislerdir..
*icine dondurma toplari eklenerek de servis edilebilir. super oluyo o zaman.
*ilk olarak kırık buzlu kahve olarak içilmiş ve tanınmış olsa da şimdilerde yurtdışında bir çok türü çıkmıştır piyasaya.. vişneli frappe, çilekli frappe, çikolatalı frappe vs vs..
*yunanistanda en kıytırık süpermarketten bile poşet içinde plastik frappe bardaa ve kapaa, şekeri, kahvesinden oluşan bi set ve yanında souk su alarak oluşturabileceeniz souk kave. iklim ve damak tadı konusunda benzeşmemize rağmen, frappenin hellenistanda bu denli revaçta olması ve burada fazla bilinmemesi bi pazarlama taktii sonucu olsa gerek..
*ilk kez yunanistanda ictigim ve evde tekrar tekrar yapmama ragmen aynı tadı bulamadigim * güzel icecek.
*yunanlıların milli içeceği. sanılanın tersine ille de tatlı değildir. belirtmezseniz şekerli getirirler. aynı kahve gibi, poli gliko (çok şekerli), gliko (şekerli), metrio (orta), sketo (sade) olarak hazırlanabilir.
*yunanlarin frappesiyle türk cayini kiyaslamak bile yanlis olur.kisisel gözlemlerimden yola cikarak soyluyorum ki; butun yunanistada icilen yegane icecek frappedir.*
ornegin,birbirlerine cok benzedikleri icin izmir ile selanik karsilastirilabilir; izmir kordonboyu kafelerinde oturan insanlar cay,bira,cola,kahve...vs.icer,cesit vardir yani.
ama selanik kordonboyunda herkes frappe icer.inanmayan gitsin görsün,o kadar sasirdim ki olaya,kordondan geri dönerken istasyona tek tek her insanin ne ictigine baktim.bütün kafeler icinde oturan yaklasik 1000 kisiden sadece ama sadece biri portakal suyu iciyordu(
FRAPPE MİKSERİ:elektrikli dis fircasi boyutlarinda olup fiyati oldukca ucuz olan frappe hazirlarken karismasini saglayan ve onun köpügünü veren pille ve elektrikle calisabilen alet. önce bardaga istenen miktarda kahve ile istenirse toz seker konup, üzerine onu islatacak kadardan biraz fazla su konarak, malzemeler bu alet yardimiyla harmanlanir, ardindan buz, su ve istege bagli olarak süt eklenip servis yapilir...yunanistan'da 5.5 avro karşılığında bulunabilen süper alet. el blenderi formundaki bu alet sayesinde frappeyi o meşhur köpük formunda hazırlayabilmek mümkün oluyor.
frappe yapmak icin kullanilan fakat yanlis kullanildiginda frappe yerine sadece kopuk yapan alet. bu durumu onlemek icin bardagin 3/2 si kopuk olana kadar cirpmali sonra ustune buz ve sut ilave ederek afiyetle icmeli..
* önce buz gibi kahve içilirmiş miymiş diye tepki verdiğim, ardından bende bağımlılık yaratan kahve türü. miksere lüzum yoktur, gereken malzemeler yunanlı bi arkadaş, haşhaş, domates,...
*kahve bağımlıları için keşfedilmiş, yaz neşesi.
*yaparken fazla kopuk elde etmek icin nescafe classic kullanılmasi,süt katılmaması tarafımdan tavsiye edilmektedir.nescafe shakerın yarısına kadar doldurulmus soguk su ile calkalandıktan sonra geregınden fazla kopuk elde etmek mumkundur.karısım bardaga bosaltıldıktan sonra sut eklenebılır.gerisi pipete kalmıs.
*yunanistanda yeter artik sicak bisi icmez misiniz siz diye isyan etmenize sebep olacak guzel icecek
*iddia ediyorum, yunanistan'in ilerlemesine engel olan birsey varsa, o da frappedir. bir icecek dusunun ki icmesi en iyimser tahminle iki saat alsin, basinda bir saat oturma, ictikten sonra iki saat ustune sohbet; etti mi sana bes saat? yunanistanin uretken yastaki nufusunu allahin gune cafelerde simbiyotik hayata mecbur kilan bu illete karsi uyanin artik: tehlikenin farkinda misiniz?
*isviçre'de vanilyalı, çilekli, muzlu ve çikolatalı versiyonlarını da bulmak mümkündür. ana maddesi dondurma, süt ve meyve püresidir.
*yunanlıların milli icecegi.her zaman özellikle yaz günlerinde yanlarından eksik etmedikleri, sütlü, sütsüz, buzlu, yada dondurmalı ceşitleri mümkündür.olayı öyle abartırlarki sabah ac karnına frappeye sarılırlar.aşırı tüketildiginde uykusuzluga,sinirlilige neden olur.
*arkadaşlarla içerken, hadi olum iç şunu kahven buz gibi oldu diye espriler yapılan kahve çeşidi
*soguk soguk icerken hersey yolundadir ama yaz gunu serinlemek icin fazla kacirilirsa carpinti ve uykusuzluk sebebi olan icecektir.
*biz nasıl sabah akşam çay içiyorsak, yunanlılar da genç yaşlı kadın erkek sabah akşam 7 24 365 gün frappe içiyorlar. gördüğüm kadarıyla yunanlılar hava kararana kadar alkollü içki içmiyorlar, onun yerine gene frappe içiyorlar.
*starbucks'a gittim. frappe istiyorum dedim. "neyli?" dediler. afalladım ve terkettim. taksi'ye binip beni rodos'a götür dedim.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder