Yaptığım araştırmalar sonucu öğrendim ki, tüm
kahvelerin ortak paydası Espresso. Aşağıdaki fotoğrafta da gördüğünüz
gibi her fincanın dibinde Espresso var. Üzerine eklenenler
çeşitlendiriyor sadece.
Steamed
Milk: İçinden sıcak buhar geçirilmiş süt
Steamed half-and-half: İçinden sıcak buhar geçirilmiş az yağlı süt
Steamed half-and-half: İçinden sıcak buhar geçirilmiş az yağlı süt
Water:
Su
Chocolate
Syrup: Çikolata şurubu
Whipped
Cream: Köpürtülmüş krema
Milk Foam: Sütün köpük kısmı
Espresso: Makine ile hazırlanan, koyu
kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür. Sabah ve öğleden sonra tercih edilir.
Cappuccino: Espresso ve su buharı ile köpük
haline getirilmiş süt eklenen kahve (köpük 2 santim kadar). Sabah ve öğleden sonra tercih
edilir.
Mocha: Latte’ye çikolata tozu veya şeker
eklenmesiyle yapılan kahve.
Caffe
Latte: Caffe Lungo’nun
uzerine sıcak sut eklenerek hazirlanir. 50% sut 50% kahve denebilir.
Caffe
Macchiato: Espresso’ya süt
köpüğü eklenerek hazırlanan kahve. Öğleden sonra tercih edilir.
Caffe
Lungo: Espresso’nun
buyugu denilebilir. Espressonun makinada daha uzun sureyle
filtrelenmesidir.
Caffe
Americano: Espresso’nun
sıcak su eklenerek yumuşatılmış şeklidir.
Latte
Macchiato: Sicak sut ve sut
kopugunun uzerine espresso eklenerek yapilir. Temelde diger tum sutlu
kahvelerden en buyuk farki sutun kahveye degil, kahvenin sutun uzerine
eklenerek yapılmasıdır.
Viennese : Espresso’ya çikolata ve krema
katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve. Müzik
dinlerken tercih edilir.
Filtre
Kahve : Orta kalınlıkla çekilmiş kahvenin
bir genellikle bir kağıt filtre yardımıyla filtre edilerek demlenmiş
kahve çeşididir.
French
Press: Kalın çekilmiş
kahvenin aynı ad verilen bir demleme kapında suyla karıştırılıp ucunda
metal bir süzgeç olan pistonla filtre edilerek hazırlanan kahve
çeşididir.
Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesi.
Sutu kahvesinden daha fazladir. 1/3 kahve 2/3 sicak sut.
Türk Kahvesi: Telvesi
ile servis yapılan tek kahve çeşidi. Yanındaki su ise eskiden
padişahlar kahveye zehir konulup konulmadığını anlamak için suyun içine
biraz kahve dökerlermiş. Rengine baktıktan sonra içerlermiş. Sonra adet
olarak kalmış.
Mırra: Şanlıurfa'ya
özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve.
Benim
tercihim genelde Latte'den yana olur. Dondurmalı Americano ise bambaşka
bir tad. Denemenizi öneririm.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder