24 Nisan 2013 Çarşamba

KAHVE = ESPRESSO



Yaptığım araştırmalar sonucu öğrendim ki, tüm kahvelerin ortak paydası Espresso. Aşağıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi her fincanın dibinde Espresso var. Üzerine eklenenler çeşitlendiriyor sadece. 




Steamed Milk: İçinden sıcak buhar geçirilmiş süt 
Steamed half-and-half: İçinden sıcak buhar geçirilmiş az yağlı süt 

Water: Su 

Chocolate Syrup: Çikolata şurubu 
Whipped Cream: Köpürtülmüş krema 
Milk Foam: Sütün köpük kısmı 


Kahve Çeşitleri

Espresso: Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür. Sabah ve öğleden sonra tercih edilir.
Cappuccino: Espresso ve su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve (köpük 2 santim kadar). Sabah ve öğleden sonra tercih edilir. 
Mocha: Latte’ye çikolata tozu veya şeker eklenmesiyle yapılan kahve.
Caffe Latte: Caffe Lungo’nun uzerine sıcak sut eklenerek hazirlanir. 50% sut 50% kahve denebilir.
Caffe Macchiato: Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve. Öğleden sonra tercih edilir.
Caffe Lungo: Espresso’nun buyugu denilebilir. Espressonun makinada daha uzun sureyle filtrelenmesidir.
Caffe Americano: Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şeklidir.
Latte Macchiato: Sicak sut ve sut kopugunun uzerine espresso eklenerek yapilir. Temelde diger tum sutlu kahvelerden en buyuk farki sutun kahveye degil, kahvenin sutun uzerine eklenerek yapılmasıdır.
Viennese : Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve. Müzik dinlerken tercih edilir.
Filtre Kahve : Orta kalınlıkla çekilmiş kahvenin bir genellikle bir kağıt filtre yardımıyla filtre edilerek demlenmiş kahve çeşididir.
French Press: Kalın çekilmiş kahvenin aynı ad verilen bir demleme kapında suyla karıştırılıp ucunda metal bir süzgeç olan pistonla filtre edilerek hazırlanan kahve çeşididir.
Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesi. Sutu kahvesinden daha fazladir. 1/3 kahve 2/3 sicak sut.
Türk Kahvesi: Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi. Yanındaki su ise eskiden padişahlar kahveye zehir konulup konulmadığını anlamak için suyun içine biraz kahve dökerlermiş. Rengine baktıktan sonra içerlermiş. Sonra adet olarak kalmış.
Mırra: Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve.

Benim tercihim genelde Latte'den yana olur. Dondurmalı Americano ise bambaşka bir tad. Denemenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder