24 Nisan 2013 Çarşamba

kahve kafein

KAHVE


Kahve ağacı denilen dört beş metre yükseklikteki bir ağacın meyvesine denir.. 
Kahve bir çok sıcak memlekette yetişir fakat Brezilya ve Yemen'de yetişen cinsleri en yağlı ve en iyi kalitede ki kahvelerdir. 
Açık ve soluk yeşil renkte olan kahve çekirdekleri, kavrulduklarında koyu esmer, koyu kahverengi renkte bir hale gelirler. 
Kafeon denilen madde dolayısıyla güzel kokar. 
Çiğken ufak, bir tarafı yarık ve yeşilimsi renkte olan kahve çekirdekleri yüzde 1-2 kadar kafein denilen maddeyle doludur. 
Kafein bilhassa kalbi çalıştırmakta tesirlidir. 
Kahvenin içinde daha başka azotlu, yağlı, şekerli maddeler ve maden tuzları bulunur. 

Kahve taneleri kavrulup dövüldükten sonra pişirilerek sıcak ve şekerli, ya da şekersiz olarak içilir. 
Kahvenin bu, günlük içki gibi hazırlanışı memleketlere göre değişir. 
Türkiye'de hazırlanan kahve şekli "Türk kahvesi" adıyla dünya çapında meşhur olmuştur. 
Az kaynatıldığı için çekirdeklerin en yağlı ve en etkili maddesini almakla vereceği faydayı en yüksek oranda tutmasını bilmiş ve ayrıca telvesiyle de istendiği takdirde kalan kısmından da yararlanılmasına imkan vermiş olur. 
Türk kahvesi orta karar kavrulmuş çekirdeklerin değirmende öğütülüp un haline getirildikten sonra sıcak suyla kaynatılmasından elde edilir. 
Şekerli, az şekerli veya sade olarak küçük kahve fincanları, içinde İçilir. 
Bazı ülkelerde kahveyi haşlayarak kullanırlar. 

 KAHVE SAĞLIĞA FAYDALARI Kahvenin insan vücuduna tesiri, içindeki kafein denilen dürtücü maddeden dolayıdır. Kafein beyin damarlarını açarak bol kan dolaşımım sağlar ve düşünmeyi kolaylaştırır. Uykusu gelenlerle afyon uyuşmalarına uğrayanlar, yarım başağrısı çekenler ve kan dolaşımıyla ilgili ağrılara uğrayanlar kahveden çok fayda görürler. Kahvenin dinlendiriciliğı buradan ileri gelmektedir. Kafein kalbi uyararak damarlarda kan dolaşımını kolaylaştırır. Mideye ve karaciğere iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder