''Bunun yerine kahve öncesinde veya sonrasında tatlı bir şey yemek veya içmek geleneği vardı. Tatlı olarak şerbet benzeri içecekler alındığı gibi reçel, şekerleme veya lokum da yenirdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisindeki Yunanistan, Makedonya, Yugoslavya gibi yerlerde ve Türkiye'de kadınlar tarafından Türk kahvesi genellikle şekerli olarak alınırdı. Bu bakımdan sade, yandan çarklı, orta gibi isimlerle kırkı aşkın kahve pişirme şekli bulunmaktadır. Şayet kahvenin değişik ve güzel bir koku taşıması isteniyorsa fincanların dibine yerleştirilen bir mahfaza içine kokulu maddeden bir parça konulurdu. En çok yasemin, amber ve karanfil kullanılırdı.''
KARIŞIM KAHVELERİ
Osmanlı’da kahvenin ikram edilmesi de, ayrı bir hususiyet arz ederdi. Bazı yerlerde misafirlere kahveden önce lokum veya şekerleme türü bir tatlı ikram edilir, onun tadı geçmeden acı bir kahve sunulurdu. Kahve, bayramlarda, kulpsuz fincanın kendine uygun bir fincan zarfına konulmasıyla; diğer günlerde ise, tabaklı fincanlarda ikram edilirdi. Bazen, kahveye farklı bir tat kazandırmak için, kahvenin içine çiçek suyu, ‘ak amber’ veya ‘kâkule’ katılırdı.
Sarayda kahve ikramı ise, çok daha önemli bir işti. Saraya ilk olarak Kanunî döneminde girdiyse de, kahvenin saray içeceği olarak itibar kazanması, 4. Mehmed zamanında olmuştur.
Kahve ikramı Osmanlı Sarayı'nda büyük bir törenle yapılırdı. Padişaha kahve ikram edileceği zaman kahvecibaşı elindeki askıya oturttuğu kahvedan ile padişahın huzuruna gelir. İkinci kahveci ise koluna attığı yuvarlak, üzeri nakışlı kahve örtüsü ile ikrama katılır. Onu takip eden üçüncü kahveci de bir tepsi içindeki boş fincanları kahvecibaşına getirir. Kahvecibaşının gözetimi ile bu kahve sunma töreni tamamlanır.
Sarayda sadece Yemen kahvesi tercih edilirdi. Kahve ikramı için kullanılan fincanlar, İznik veya Kütahya çinisinden yapılır; bu fincanların etraflarında, elin yanmaması için kulp vazifesi gören gümüş veya altın bir zarf olurdu.
Türk Kahvesi öteden beri çok özel bir içecek konumundadır. Kahve kavrulma, öğütülme, pişirilme ve ikram edilme usûlleriyle; emek, temizlik ve dikkat isteyen bir içecektir. Bu usûller, kahvenin lezzetini artıran unsurlardır. Bunca zahmet biraz da kahve ikram edilen kişiye verilen değerin bir nişânesidir. İnsanımızın bu içeceği her hâliyle lezzetli bir kıvama getirmesi, insana verdiği değeri göstermesinin yanında, meşru dairede kalarak sıhhatimize menfî tesiri olmayan güzel içeceklerin yapılabileceğinin de ifadesidir.
Yiyecek ve içecekler, lisân-ı hâlleriyle kendilerini kullananların hayat tarzını, yeme-içme alışkanlıklarını ve kendilerine nasıl bir mânâ yüklendiğini söyler. Türk kahvesi, diğer yiyecek ve içecekleri tüketmede olduğu gibi, insanımızın âdeta ‘nimete’ bir saygının gereği olarak lezzetini hissederek tükettiği bir içecektir.
her türlü kahveyi bulmak mümkün.vanilyalı,kakule,mırra ,köy kahvesi,efe kahvesi,fındık aromalı, menengiç kahvesi
Kahve, bayramlarda, kulpsuz fincanın kendine uygun bir fincan zarfına konulmasıyla; diğer günlerde ise, tabaklı fincanlarda ikram edilirdi. Bazen, kahveye farklı bir tat kazandırmak için, kahvenin içine çiçek suyu, ‘ak amber’ veya ‘kâkule’ katılırdı.
kahvenin 1muzlu, 2yaseminli, 3damla sakızlı, 4fındıklı, 5limonlu, 6kavunlu, 7kakuleli, 8acıbademli, 9çikolatalı, 10kayısılı, 11vanilyalı, 12karanfilli, 13tarçınlı, 14zencefilli kahve, 15dibek kahvesi ve16kafeinsiz Türk kahvesi olmak üzere 21 farklı çeşidini yudumlayabileceğiniz bir yer ve 17keskin, 18acı, 19az, 20orta, 21bol şekerli sade kahveler
OSMAN AGA KAHVESİ (OSMANLI KAHVESİ):
Yeşil
kahve, bir kahve tavasında kıvamında
kavrulur. Değirmene soğutulduktan sonra yerleştirilir. Her değirmene 3-5
tane
karanfil ve biraz da hindistan cevizi ilave edilerek çekilir.
VE FARKLI ÜÇLEMELER
Türk Kahvesi Kültürü
Türk kahvesi başlı başına yeterli bir
ikramdır, evet. Ama yine de, bu keyfi yanındaki küçük ikramlarla daha da
geliştirmek mümkün. Neler olabilir dersek, farklı kombinler mevcut..;
Alışık olduğumuz bir üçlü...
2. Lokum/Kesme şeker ve su (Boşnak usulü)
Türk kültüründen farklı yanı, kahveyi
kulpsuz fincanda ve şekersiz içmeleri. Lokum yeterince tatlı çünkü;) En
son da su içiliyor.
3. Pişmaniye ve su (Coffee Village, ABD orijinli)
Amerika'da Village Coffee olarak ün
salmış kahve markasının İstanbul'da açtığı şubesinin denemesi imiş...
4. Likör, Çikolata ve su (Türk usulü)
En sevdiğim kombin =)
tabi
en makbulü nane likörü...
5.
Kakule/Çiçek suyu+kahve, lokum ve su (Osmanlı usulü)
Kahveye tat
katması için pişerken içine kakule veya çiçek suyu konurmuş ve kulpsuz
İznik veya Kütahya çinisi fincanlarda gümüş veya altın bir zarfa
takılarak ikram edilirmiş.
Bunu ilk kez İzmir Kordon'da açılan
'Sakız Adası' kafesinde görmüş idim. Sonrasında Alaçatı'dan almış
olduğum sakız reçeli ile ben de çok kez denedim, oldukça lezzetli...
Yapmanız gereken bir çay kaşığı reçeli bir bardak su içerisinde ikram
etmek;)
7.
Limonlu su (İskenderun usulü)
Bunu da yeni öğrendim.
Kahvenin yanına ikram edilen suyun içerisine bir miktar limonu
sıkıyorsunuz ve bir dilim limonla görsellik katıyorsunuz. Yaz aylarında
içine bir de buz atarak ferahlık yaratılabilir diye düşünüyorum.
Başka
kombinler bilen varsa listeye memnuniyetle ekleyebilirim...;)
İlginçmiş buibu servis çeşitlerini defa duydum
YanıtlaSil