Mecidiyeköy'deki Okkalı
Kahve, Türk kahvesi krizi tutanların buluşma noktası. Menüsünde 21 çeşit
aromalı Türk kahvesi olan mekânın amacı kahve kültürümüzü yabancı kahve
zincirlerinden korumak.
Envai
çeşit Türk kahvesinin yapıldığı bir mekân, 'Okkalı Kahve'... Buranın iki
özelliği var. Biri Türk kahvesinden başka içeceğin olmaması, diğeri ise
kahvenin muzlu, yaseminli, damla sakızlı, fındıklı, limonlu, kavunlu,
kakuleli, acıbademli, çikolatalı, kayısılı, vanilyalı, karanfilli,
tarçınlı, zencefilli kahve, dibek kahvesi ve kafeinsiz Türk kahvesi
olmak üzere 21 farklı çeşidini yudumlayabileceğiniz bir yer olması.
Mekânın tamamen Osmanlı usulüne göre tasarlanması ve kahvelerin Urfa ile
Beypazarı'ndan gelen gümüş, bakır üzerine işlemeli fincanlarla yanında
lokum ve suyla sunulması da cabası. Okkalı Kahve, Mecidiyeköy'deki Profilo Alışveriş Merkezi'nin hemen yanı başında yaklaşık bir yıl önce açılmış. İşletmecisi Egemen Boran ve Orkun Alper, 20 yıllık dostluklarını muhabbetlerinde hiç eksik etmedikleri Türk kahvesiyle birleştirmek için bir araya gelmişler. İkilinin, Okkalı Kahve'yle ulaşmak istedikleri tek bir şey var: Esperesso ve çeşitlerini içen gençlerimizi atadan dededen kalma içeceğimizi, hani şu kırk yıl hatırı olan okkalı bir kahveyi yudumlamaya alıştırmak. Genç işletmeciler, son yıllarda gençler kahve içmeden yapamadıklarına dikkat çekiyorlar. Kendilerinin de aynı durumda olduklarını söyleyip ekliyorlur: "Ama içilen kahve maalesef Türk kahvesi değil, cappucino ve espresso çeşitleri. Biz de Okkalı Kahve'de sunduğumuz kahve çeşitleriyle kültürümüzde olmayan kahve çeşitlerinin tahtını sarsmaya çalışıyoruz."
İş ithal kahve çeşitlerinin tahtını sarsmak olunca mekânda hedefe varacak tüm ayrıntılara dikkat edilmiş. Mesela öncelikle mahalle kahvehanesinin sıcaklığının hissedilebileceği, derin sohbetlere dalmaya uygun, çok da büyük olmayan, 38 metrekarelik bir yer tutulmuş. Orkun Bey, "Daha çok müşteriye ulaşabileceğimiz bir mekânda bu işe başlasaydık diğerlerinden farkımız kalmazdı." diyor. Kahvenin kırk yıllık hatırını oluşturan muhabbet ortamı da böylelikle şekillenmiş. Geriye geleneksel Türk kahvesini herkesin sevebileceği çeşitlilikte sunmak kalmış. Menüde yer alan aromalı Türk kahveleri fikri de böyle doğmuş. Sonrası ise malum, mekân zaman içinde Türk kahvesi tutkunlarının buluşma noktası haline gelmiş.
Yaşa göre tercih değişiyor
İşyeri civarda olanlar öğle aralarında soluğu Okkalı'da alıyor. Öğrenciler ise mekânın değişmez müdavimleri. Hava almaya çıkan semt sakinleri, 'İki çift laf edelim' diyen komşu esnaf da müşterileri arasında. Okkalı'ya gelenlerin tercih ettiği kahvenin çeşidi ise yaş grubuna göre değişiyor. Mesela gençler daha çok meyve aromalı Türk kahvesini tercih ediyor. 50 yaş üzerinde olanlar keskin, acı, kafeinsiz ve Osmanlı dibek kahvesini seviyor. Damla sakızı ve badem gibi aromalı olanları ise genelde 20 yaş üzerindekiler içiyor. Hanımların vazgeçilmezi tarçınlı, zencefilli ve yaseminli kahveler...
Aromalı Türk kahvelerinin nasıl yapıldığı merak konusu elbette. Şunu söylemekte fayda var: Türk kahvesinin pişirme usulünde herhangi bir farklılık yok. Muzlusu da, damla sakızlısı da aynı usulle pişiyor Okkalı Kahve'de. Ama nasıl? Egemen ve Orkun Bey, uzun araştırmalar ve evdeki deneyimler sonucunda az, orta, bol şekerli kahvenin kıvamını ayarlar ayarlamaz bir fabrikayla anlaşıp kullanacakları kahveyi de aromalı olarak üretmeye başlamışlar. Yani bademli Türk kahvesi doğal aromalarla fabrikada öğütülüyor ve paketlere giriyor. Okkalı Kahve'ye ise sadece pişirme safhası kalıyor. s.senturk@zaman.com.tr
Aromalı kahveleri evinizde de pişirebilirsiniz
Okkalı Kahve'nin üretimine başladığı aromalı Türk kahvelerini siz de evinizde yapabilirsiniz. Mekânın menüsünde bulunan her kahve çeşidi, Okkalı Kahve'de gramla satılıyor. Ayrıca www.okkalikahve.com adlı siteden istediğiniz miktarda sipariş edebiliyorsunuz.
Okkalı fincanlar
Okkalı Kahve'de fiyatlar kahve fincanına göre değişiyor. Klasik fincanda 5 lira iken 'okkalı' fincanlarda fiyat 10 liraya kadar yükseliyor.
1 TÜRK KAHVESİ
2 OKKALI TÜRK KAHVESİ
3 OKKALI YANDAN ÇARKLI (yanında kıtlama şekeri ile servis edilen bir kahve)
4 DAMLA SAKIZLI
5 MENENGEÇ
6 CİLVELİ
7 KEYİF
8 DİBEK
9 SÜRYANİ
10 HATAY
11 ADANA GAR
12 KERVANSARAY(keçiboynuzu tozu içeren ve oldukça lezzetli "tatlı" bir kahve)
13 KAKULELİ
14 TATAR KAHVESİ(üzerinde bir parça kaymakla servis edilen türk kahvesi)
15 SÜTLÜ TÜRK KAHVESİ
16 SÜTLÜ DAMLA SAKIZLI TÜRK KAHVESİ
17 TARSUSİ (HATAY-ADANA GAR)
2-dibek,
3-kakuleli,
4-damla sakızlı,
5-6-yumuşak/sert içimli türk kahvesi gibi hepimizin bildiği alternatiflerin yanı sıra
7-hatay kahvesi (içimi oldukça sert bir kahve, masaya damlasa deler geçer o derece),
8-tatar kahvesi (üzerinde bir parça kaymakla servis edilen türk kahvesi),
9-yandan çarklı (yanında kıtlama şekeri ile servis edilen bir kahve),
10-adana gar kahvesi,
11-kervansaray (keçiboynuzu tozu içeren ve oldukça lezzetli "tatlı" bir kahve) gibi "daha az bilinen, hatta benim bazılarını daha önce hiç duymadığım pek çok çeşit var seçenek olarak...
Okkalı'ya gelenlerin tercih ettiği kahvenin çeşidi ise yaş grubuna göre değişiyor. Mesela gençler daha çok
12-meyve aromalı Türk kahvesini tercih ediyor. 50 yaş üzerinde olanlar keskin, acı, kafeinsiz ve
13-sütlü türk kahvesi
14-Damla sakızı ve
15-badem gibi aromalı olanları ise genelde 20 yaş üzerindekiler içiyor. Hanımların vazgeçilmezi
16-tarçınlı,
17-zencefilli ve
18-yaseminli kahveler...
19-Muzlusu da, damla sakızlısı da aynı usulle pişiyor Okkalı Kahve'de. Ama nasıl? Egemen ve Orkun Bey, uzun araştırmalar ve evdeki deneyimler sonucunda
20-az,
21-orta,
22-bol şekerli kahvenin kıvamını ayarlar ayarlamaz bir fabrikayla anlaşıp kullanacakları kahveyi de aromalı olarak üretmeye başlamışlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder