28 Nisan 2013 Pazar

FAZLASI SİNİRLERİ BOZUYOR TANSİYONU YÜKSELTİYOR


Güzel aroma ve kokuları ile çay, kahve içmek ülkemizde pek çok kişi için büyük bir keyif olurken; kimileri içinse vazgeçilmez bir alışkanlık. Zinde kalmak, enerjiyi yüksek tutmak ya da sadece hoş bir sohbete eşlik etmek için hemen her gün içtiğimiz kahve ve çayın, içerdiği kafein nedeniyle bir o kadar ciddi zararları olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, çay, kola gibi kafeinli içeceklerin uzun süreli kullanımının vücudumuza verdiği zararlar hakkında bilgi verdi.
İki bardak sert kahve içildiğinde alınan 250 miligram kafeinin kan dolaşımındaki adrenalini 3 katına çıkartarak solunum hızını arttırdığını belirten Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, başka etkileşimlerde de bulunarak doğal bir uyarıcı olan kafeinin sinirleri gererek uykusuzluğa neden olabileceğini söyledi.
YÜKSEK TANSİYONU TETİKLER
Yıldız, özellikle yüksek tansiyon hastalarını uyarak, sözlerine şöyle devam etti "Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız ekstra kafeinden uzak durmaya gayret edin, çünkü var olan bir rahatsızlığın şiddetini arttırabilir. Bu durum kalp aritmisi ya da anksiyetesi olanlar için de geçerli. Kafein kalp aritmisine meyli olanların durumunu tetikleyebilir ve anksiyeteyi arttırabilir." Yapılan yeni bir çalışmaya göre metabolizması yavaş çalışan insanların, kafeini yavaş sindirdiği ortaya çıktığını ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Yıldız, metabolizması hızlı olup kafeini hızlı sindirenlerin, kalp krizine karşı korunaklı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
EN FAZLA DÖRT BARDAK
Kafein tüketimi konusunda kimsenin gözünü korkutmak istemediği ancak aşırı alınımı konusunda uyarıda bulunduğunu söyleyen Yıldız, kafein konusundaki sağlıklı sınırın 400 miligram olarak düşünülebileceğini söyledi. Bunun günde dört bardak kahveye tekabül ettiğini sözlerine ekleyen Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kilo vermek isyenlere de; kafeinin ödem yaptığı hatırlatmasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder