28 Nisan 2013 Pazar

TÜRK KAHVE GURMESİNDEN ON TÜYO

Brezilya’da çiftçilerin arasında en iyi kahve çekirdeğinin nasıl yetişeceğini ve kahvenin nasıl tadılacağını öğrenen Barış Helvacıoğlu, şu an Türkiye’nin
tek ‘provador’u yani kahve tadımcısı. İşte iyi bir kahvenin püf noktaları...



Türkiye’nin tek ‘provador’u Barış Helvacıoğlu’ndan iyi bir kahvenin nasıl olacağı, hangi kahvenin hangi saatte ve nasıl içileceğiyle ilgili hem tüyo verdi hem de kahve alışkanlıklarımızla ilgili saptamalarda bulundu. Siyaset Bilimi okuduktan sonra kahve tadımını öğrenmek için soluğu Brezilya’da kahve çekirdeği yetiştirilen çiftliklerde alan Helvacıoğlu, kahvenin inceliklerini öğrendikten sonra bunu Türkiye’de uygulamaya başlamış. Helvacıoğlu dünyanın en iyi kahvesinin Tanzanya, Kenya, Etiyopya’da yetiştiğini, Kosta Rika’da ise dünyanın en iyi Arabica çekirdeklerinin yetiştiğini söylüyor. Dünyaca ünlü Kopi Luwak kahvesine değişmeden de geçmiyor. Endonezya’da yaşayan bir memeli hayvan olan Paradoxurus’un yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde edilen bu kahvenin 100 gramı 75 dolara satılıyor. Helvacıoğlu bugün Türkiye’de insanların kişi başına üç günde bir fincan kahve içtiğini ve bu alışkanlığın artması gerektiğini söylüyor. Helvacıoğlu kahve tadımı yöntemini; bir tabağın içerine konulan filtre kahvenin üzerine su konulup bir süre bekletildikten sonra telvesini alıp kahveyi soğuk olarak tatmak

olduğunu söyledi ve kahveyle ilgili tüyolar verdi...

1- ‘Kahve altı’ kültürümüzden şaşmayın



Geleneksel olarak güne başlarken kültürümüzün bir parçası olan Türk kahvesini tercih edebiliriz zaten atalarımızın kahveyi ne kadar önemsediğini anlamak için kahvaltı sözcüğüne bakmamız yeterli. Kahvaltının asıl hali kahve altı olduğuna göre biz de bu alışkanlığımızı devam ettirebiliriz.

2- Stresli günler için en iyi seçenek: Espresso



Uykudan uzaklaşmak ve dikkatimizi toplamak istiyorsak seçmemiz gereken kahve kesinlikle çoğunluğu robusta ağaçlarından toplanmış çekirdeklerle yapılan espressodur. Normal kahveye oranla kafein oranı iki kat fazla. İyi harman-lanmış bir espresso içiyorsanız rahat- lıkla 3 ya da 4 fincan kahve içebilirsiniz.

3- Günde 3 fincan kahveyi geçmeyin



Bazı insanlar saat 18.00’den sonra kahve içerler ve gece uykuları kaçar. Kimi insanlar ise yatmadan hemen önce kahve tüketmelerine rağmen hiçbir uyku problemi çekmezler. Düzenli olarak kahve içmeyenler günde 3 fincan kahveyi geçmemeli.

4- Dikkat toplamak için mutlaka o!

Sabah çok fazla vakti olmayanlar için double espresso hem uyku açıcı, hem dikkat toplayıcı. Öğlen ve akşam yemeklerinden sonra ise kesinlikle Türk kahvesi. Hem yediklerimizin sindirilmesi hem de lezzeti için. Gün içinde vazgeçilmez kahve ise filtre kahvedir.

5- Türk kahvesi orta kavrulmuş alınmalı

Türk kahvesi alırken dikkat etmemiz gereken kahvenin orta kavrulmuş olmasıdır. Yani kahve ne çok koyu olmalıdır ne de çok açık. Çok koyu olursa bir acılık hissedilir, çok açık olursa da gerçek kahve tadı net olarak ortaya çıkmaz.

6- Çekirdeğinin nereden geldiğine bakın

Özellikle filtre kahvede tercih alanımız geniş, kendimden yola çıkarsam içimi daha rahat, düşük gövdeli fakat aroması yüksek Afrika ve Güney Amerika’dan gelen kaliteli çekirdeklerden yapılmış bir kahveyi tercih ederim. İyi bir kahve için çekirdeğinin nereden geldiğine bakın.

7- Kahvenin yanında ufak tatlılar tercih edin

Kahvenin yanında tatlı tüketimi kişiye kalmış bir alışkanlıktır. Ama büyük dilimlerde tatlı tüketmek yerine ufak parçalar halin-deki tatlıları tercih edebiliriz. Böylelikle kahvenin damağı-mızda bıraktığı tat daha kalıcı olacaktır. İyi bir kahve tatlı ihtiyacını zaten azaltır.

8- Aroma kahve paketlenirken konulmalı

Bence yapmamız gereken en önemli şey, kahveye dışarıdan müdahale etmektir. Aroma kahve paketlenirken konulmalı. Bu kahve sanatına aykırı bir durumdur. Bahsettiğim kafelerde üstüne süt ve sıvı aroma eklenenler değil, market raflarında üretilirken aromalandırılmış kahveler.

9- Kahveden önce su için

Türk Kahvesinin yanında su içmek bir gelenektir. İnanışa göre kahvenin yanında gelen bir bardak suyun yarısı kahve içmeden önce içilir. Bu kahvenin tadını almak içindir. Kahvenin sonunda yarım bırakılan su bardağı ise kahvenin sevildiğini, damakta kahve tadı kalması için su içilmediğini gösterir.

10- İyiliğini anlamak için şeker ihtiyacına bakın

Aromalı kahveden kesinlikle uzak durmalıyız. Doğru üretilmiş ve harmanlanmış bir kahvede doğa bize bütün aromaları zaten sunmuştur. Birçok iyi kahve çeşidi, kavurma ve öğütme tekniği vardır. İyi kahveyi anlamanın yolu içerken şeker ihtiyacı hissetmemek ve kolay tüketebilmektir.

Türk kahvesi dünyaya ününü Viyana kuşatmasıyla yaydı

Halep’ten gelen kahveyi dibekle döverek kendine has tarzlarıyla pişiren Osmanlılar Türk kahvesini de dünyaya kazandırdı. Ancak kahvenin Avrupa’ya yayılmasının ardında bir savaş var. 1683’te Viyana’yı kuşatan Osmanlı Ordusu’nu Viyana kapılarından geri çekilirken yaklaşık 250 kg kahveyi orada bırakıyor. İddiaya göre kahveleri dökülmekten Türk kültürünü bilen Avusturyalı ajan George Kolschitzki kurtardı ve Viyana’da bir kahvehane açarak Türk kahvesini tanıttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder