Eskiden kahve, evlerde kavurma tavasıyla kavrularak hazırlanırdı. |
Saray ve konaklarda kullanılan kahve kavurma tavası. |
Türk Kahvesine özgü geleneksel hazırlık süreci temel olarak; kavurma,
soğutma, öğütme, pişirme ve ikram aşamalarından oluşur. Bu aşamalarda
kullanılan geleneksel araçların hemen hemen tamamı zaman içinde günün
koşulları gereği kullanımdan kalkmış; müze, koleksiyon ve antikacı
vitrinlerinde yerlerini almışlardır. Kullanım sırasına göre bu araçları
şöyle tanımlayabiliriz:
Kavurma işleminde tava ve tambur olmak üzere iki çeşit kavurucu kullanılırdı. Tavalar sıcak demirden dövme tekniğiyle elde üretilir, nadiren pişmiş topraktan olanlarına da rastlanırdı. Uzun saplı kavurucuların bazıları katlanabilir saplıydı. Bazı büyük tavalar ise, ateşe kolay sürülmeleri için tekerlekli imal edilmişti. Yine bazılarının, üzerlerine zincirle bağlanmış kavurma kaşığı da vardı. Kavurma işlemi ocak ya da mangal üstünde yapılırdı. İnce sacdan imal edilmiş olan tambur tipi kavurucular, küçük dörtgen bir mangalın üstüne monte edilmiş elle çevrilen silindir bir gövdeden oluşurdu.
Kavurma işleminde tava ve tambur olmak üzere iki çeşit kavurucu kullanılırdı. Tavalar sıcak demirden dövme tekniğiyle elde üretilir, nadiren pişmiş topraktan olanlarına da rastlanırdı. Uzun saplı kavurucuların bazıları katlanabilir saplıydı. Bazı büyük tavalar ise, ateşe kolay sürülmeleri için tekerlekli imal edilmişti. Yine bazılarının, üzerlerine zincirle bağlanmış kavurma kaşığı da vardı. Kavurma işlemi ocak ya da mangal üstünde yapılırdı. İnce sacdan imal edilmiş olan tambur tipi kavurucular, küçük dörtgen bir mangalın üstüne monte edilmiş elle çevrilen silindir bir gövdeden oluşurdu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder