24 Nisan 2013 Çarşamba

KAHVALTI - KAHVE ALTI

Kahvaltı: Arap dünyasında camilerin gölgesinde oturan halk, dini ve siyasi muhabbetlerini çoğu zaman kahve içerek yapıyordu. Bu muhabbet zamanla camiden uzak yerlerde kahvehane kültürüne dönüştü. Avrupa’ya ise Türklerin aracılığıyla Viyana kuşatmasında askerin geride bıraktığı erzağın içinde keşfedilmekle ilk gelmiş oldu.
Kahve, Osmanlı ülkesine Araplar üzerinden 1550’li yılarda girmişti. Girer girmez de kendisi içmesine rağmen “kul taifesi”ne içmeyi bir fermanla yasaklamıştı IV Murat. Bu yasak, IV Murad’ın ilk icraatı değildi, içki kullanmasına rağmen Osmanlı toprakların üzerinde içki içmeyi de yasakladı ama yasaklar çok geçmeden delindi. Öyle bir duruma geldi ki; sabahları artık insanlar kahve içmekle başlıyordu güne.
Kahvenin altında yenen sabah yemeği zamanla kahvaltı şeklini aldı. 1955’e kadar kahvaltı, kahveyle yapılırdı ve çay içme kültürü hemen hemen yoktu toplumda, çay içmek 1955’te yaşanan ekonomik krizle başladı. Bir ithal malı olan kahve çok pahalı olduğundan insanlar çay içmeye başladı. Çünkü kahve içmek artık çok lüks olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder