25 Nisan 2013 Perşembe

kafeler

kafein bağımlılığı diye bir şey var. Kahve de tam bunun için var :)
Kahve yapmak çekirdek seçiminden, çekirdeğin öğütülmesine, özünü suya bırakırken kullanılan yönteme, suyun kendisine, ilave edilen süt, krema, köpük, çikolata vb. malzemelerine kadar bir çok etkenin olduğu başlı başına bir ilgi alanıdır. Bu derin konuda da şurada bir şeyler yazmaya çalıştım.
     Ancak bu sayfada daha pratik bir bilgiye yer veriyorum. Her köşebaşında karşımıza çıkan Starbucks'larda satılan çeşitlerin içeriklerini paylaşıyorum. Umarım faydası olur.

     "Her köşebaşında karşımıza çıkan Starbucks'larda satılan içeceklerin isimlerinin ne anlama geldiğini öğrensem bana yeter, üç vakte kadar kendi kahvemi yapmayı düşünmüyorum" diyorsanız tıklayınız.

Kahve yaparken;


  • Kaynar su kahveyi yakar ve tadını bozar. Bu yüzden kaynamış su 2 dakika bekletildikten sonra kahveyle karıştırılmalıdır. Buna çok dikkat edin. French Press yada hazır kahve içerken buna dikkat edin. Filtre kahve makineleri sıcaklığı zaten kendi ayarlıyor. 
  • 180ml (1 bardak) su ile 10gram (2 yemek kaşığı) kahve karıştırılmalıdır. Altın oran değil bu tabi, keyfinize göre belirlenir. 
  • Kahve hazırlandıktan sonra 20 dakikadan fazla bekletilmemelidir.
  • İdeal olan kahve çekirdeklerinin pişirmeden hemen önce öğütülmesidir. Dolayısı ile evde kahve öğütücü bulundurmak iyi olacaktır.

Demleme yöntemine göre öğütme süreleri;

Demleme yönteminiz kahvenin nasıl öğütülmesi gerektiğini belirler: French press için kalın, filtre kahve için orta, espresso için ince çekilmiş kahve kullanmak gereklidir. Türk kahvesi ise en ince ayarda öğütülür.  Daha ince öğütülen (daha uzun sürede) çekirdeklerin tadı acılaşır.

Starbucks önerileri;

Kilonuza dikkat ediyorsanız Caffe Misto; Filtre kahve - Süt karışımını öneririm. İtalyanca bir terim olan caffe misto, mixed coffee anlamına geliyor. Yarısı süt, yarısı filtre kahve.. Eğer yağsız süt tercih ederseniz venti (büyük) boy caffe misto sadece 90 kcal oluyor. Tall boy içinse sadece 60 kcal. Sütsüz filtre kahve yada americano tercih ederseniz 20 kcal ile çıkmak mümkün. Starbucks Türkiye değil ama WW sitesinde ayrıntılı bilgiler bulmak mümkün.
Bardak Ölçüleri

Short 8 fl oz. (236 ml)
Tall 12 fl oz. (354 ml)
     Soğuk Tall 12 fl oz. (354 ml)
Grande 16 fl oz. (473 ml) 
     Soğuk Grande 16 fl oz. (473 ml)
Venti 20 fl oz. (591 ml)
     Soğuk Venti 24 fl oz. (710 ml)

Filtre Kahveyle Hazırlananlar
Kahve: 1 saatten fazla bekletilmemiş taze filtre kahve.Kafeinsiz yada yumuşak içimli tercih edebilir yada süt için biraz yer bırakmalarını isteyebilirsiniz.

Soğuk Kahve: Buz seyreltmesin diye sert çekilir. Onun dışında bildiğimiz filtre kahvenin buzlusudur.

Misto / Cafe Au Lait: Yarısı filtre kahve yarısı da buharda ısıtılmış süt ve biraz köpük. Kafeinsiz, yağsız sütlü gibi tercihlerde bulunulabilir. Misto Starbucks'daki adı, Cafe Au Lait genel adı bu tür kahvenin.


Espressolu Hazırlananlar
Latte: Espresso, buharda ısıtılmış süt ve köpük vardır. Tatlandırılmamıştır.

Cappucino: Latte gibidir ama köpüğü daha fazladır. Normalde yarısı süt yarısı köpük gibidir. Kuru cappucino dendiğinde sütsüz bol köpüklü, ıslak dendiğinde de sütü bol köpüğü az tarif edilmek istenir. Tatlandırılmamıştır. Soğuk cappucino yoktur. Çünkü soğuk içeceğin köpüğü olmaz. Latte'nin soğuğu olur.

Caramel Macchiato: Karamel Macchiato'da vanilyalı latte üzerinde ekstra köpüğü ve karamel şurubu vardır. Karıştırıldıktan sonra yeterince tatlı değilse ekstra vanilya istenebilir.

Americano: Espresso sıcak suyla seyreltilir ve normal kahve sertliğine getirilir. Americano'da Latte'ye göre bir shot fazla espresso olur. Filtre kahve olmadığında (taze olmadığında) barista bunu önerebilir.

Mocha: Espresso ve buharla ısıtılmış süt çikolata karışımı üzerinde az krema. Çikolatalı olmasına rağmen çok tatlı değildir. Espresso tadı istemiyorsanız portakal, ahududu şurubu isteyebilir yada beyaz çikolatalı mocha tercih edebilirsiniz.

White Mocha: Beyaz çikolatalı mocha'dır. Yani espresso, buharla ısıtılmış süt-beyaz çikolata karışımı ve az krema. Normal Mocha'dan daha tatlıdır.

Espresso: Sadece espresso :)

Espresso Macchiato: Espresso süt köpüğüne bulanır sadece. Kuru Cappucino gibi


Chai Tea Latte: Tatlandırılmış Chai şurubuna (çay, zencefil, karanfil, tarçın, kakule ve tatlandırıcı) buharda ısıtılmış süt ve su eklenir. Sütsüz de isteyebilirsiniz. İçinde tarçın olsa da tarçın ilavesi yakışacaktır. Yine kafeinlidir ama kahve yoktur içinde.

Kalori Cetveli (kcal)
                                              grande yağsız süt                venti tam yağlı süt*  

Misto                                                    70                                   160
Latte                                                    130                                  290
Americano                                             15                                    25
Mocha                                                  220                                 450
Cappucino                                              80                                  140
Caramel Macchiato                                 190                               340

(Mocha için venti tam yağlı seçeneğinde krema da vardır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder