24 Nisan 2013 Çarşamba

CEZVESİ

Kahve öğütüldükten sonra
kahve kutusunda saklanırdı.


Kahve pişirmek için kullanılan
bazı cezvelerin sapı katlanabiliyordu.
Acı kahve (mırra) diye bilinen eski usul kahve çok koyu kavrulan çekirdeklerin, güğümlerde uzun süre kaynatılmasıyla elde edilir, şekersiz olarak bir yudumda içilirdi.

Türk Kahvesi ise; günümüzde olduğu gibi orta kavrulmuş ve ince çekilmiş kahvenin, suda şekerli veya şekersiz kısa süre kaynatılmasıyla yapılır. Ayrıca köpüklü olması makbuldür. Pişirme işlemi önceleri bakır ya da pirinçten üretilmiş, kalaylı kahve güğümleriyle yapılıyordu. Sonraları, bugün hâlâ kullandığımız cezvelerin bakır ya da pirinçten üretilenleri kullanılmaya başlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder