24 Nisan 2013 Çarşamba

KAHVE PİŞİRELİM

Tam ağız zevkinize uygun kahveyi bulmak biraz zaman alabilir. Aynı kahveyi, aynı şartlarda yapıp günün değişik zamanlarında tükettiğinizde daha değişik tatlar alacağınızı da hatırdan çıkarmayınız. Buradan yola çıkarak kendinize sabah kahvesi, yemek sonrası kahvesi, gün ortası kahvesi gibi değişik alternatifler de yaratabilirsiniz.
Bir konuyu hatırlatmakta fayda var. Türkiye’de ve kısmen de Balkanlar ve Orta Doğu’da Türk Kahvesi olarak satılan kahvelerin hemem hemen tamamı Rio Minas denilen bir tür Brezilya arabicasıdır. 
Bu kahve kendine has çok kuvvetli aromasından dolayı dünyada sadece bu bahsettiğimiz bölgelerde  tüketilmekte olup diğer karışımlarda, espresso veya filtre kahvelerde kesinlikle kullanılmamaktadır. 
Sakın yapmayın demiyoruz ama siz yine de Rio Minas kahveyi sadece Türk Kahvesi şeklinde tüketip diğer yöntemler için farklı orijinlerde kahveler kullanınız.
Türk Kahvesini çok seviyor, Rio Minas’ın bu özel tat ve aroması çok hoşunuza gidiyor ise ve de bulabilirseniz Rio Zona deneyebilirsiniz. Rio Minasın kendine has özel aroması Rio Zona kahvesinde daha kuvvetlidir.
ÇOK ÖNEMLİ: Genel olarak bir fincan suya 7 gram kadar kavrulmuş çekilmiş kahve ya da hazır (instant) kahve ise 2 gram kahve kullanırız ki bu da içtiğimiz kahvenin yaklaşık %98’inin su olduğunu gösterir (hesaplama çözünür madde baz alınarak 2 gram / 120 ml = %1.7 şeklinde yapılır) . Burada çok önemli bir olayla karşı karşıyayız, her ne kadar kahve içiyorsak da tükettiğimiz sıvının tamamına yakını sudur. Eğer kalitesiz, tatsız, kireçli su kullanırsak bu doğrudan kahvenin tadını olumsuz yönde etkileyecektir. En iyi kahveyi yapmak için tadından emin olduğumuz çok iyi kalitede içme suyu kullanmalıyız.
Su uzun süre kaynatıldığında içindeki oksijen azalır ve suyun tadı bozulur. Bu sebeple çok kısa süre kaynamış, hatta kaynama sıcaklığına gelmiş su kullanmalıyız.
Kahve tüketilecek miktarda yapılmalıdır. Elektrikli filtre kahve makinalarında kaynar su kahve içinden süzülerek altında ısıtması olan cam kabın içine dökülür. Bu kahveyi 15 dakikadan fazla bekletirseniz tadında bir acılaşma hissedersiniz. Bunun sebebi yapılmış kahvenin beklemesinden ziyade ısıtılıyor olmasıdır. Bu sebeple yapmış olduğunuz kahveyi hemen tüketmenizi, 1 saate kadar saklamak isterseniz de termos içinde saklamanızı tavsiye ederiz.
Önemli Hususlar
Kahve yapmak için bazan çok basit bir cezve kullanarak bazan da çok karmaşık ve pahalı makinalarla kavrulmuş ve çekilmiş kahveyi sıcak su ile biraraya getiriyoruz. Aşağıdaki konuları anlayabilirsek hangi ekipmanla hangi kahveyi yapacağımızı daha iyi kavrayacağız.
Aşağıda sıralamış olduğumuz faktörler kahvenin kalitesini etkiler:
Öğütme derecesi
Kahve / su oranı
Suyun kalitesi
Su sıcaklığı
Kahve ve suyun temas süresi
Kaynatılarak içilen dünyadaki tek kahvedir.
Türk gelenek ve göreneklerinde en önemli misafirlere ikram edilir.
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır denir.
Telvesinden kahve falı bakılır.
Kalp sağlığına yaralıdır. Kansere karşı koruyucudur.Karaciğere ve safra rahatsızlıklarına iyi gelir. Ağrı kesicilerin etkisini kuvvetlendirir. Yorgunluğu alır. Zihni açar.
Ancak fazla içilmesi çarpıntı, yüksek tansiyon, baş ağrısı ve mide rahatsızlıklarına yol açar. Kadınlarda yumurtlamayı olumsuz etkiler.
Günde iki fincandan fazla içilmemelidir.
Ölçü olarak bizim kahve fincanlarımız karardır.

En lezzetli Türk kahvesi mangal ateşi gibi kısık ateşte ve bakır cezvede pişirilmelidir.
Kokusu ve aromasının iyi olması için kahve taze çekilmiş olmalıdır.

Kahve mutlaka ambalajı iyice katlanarak hava almadan muhafaza edilmelidir.
Türk kahvesi sade, orta şekerli ve az şekerli olmak üzere üç türlü yapılır.
Burda size orta şekerli Türk kahvesinin tarifini vereceğim.
Çeşme suyu kullanmayınız.
Klorlu su ile yapılan kahve iyi olmaz.
Bir fincan Türk kahvesi için 1 tatlı kaşığı kahve, 1 tatlı kaşığı şeker ( 2 adet kesme şeker ) ve bir kahve fincanı su konur.
Kısık ateşte karıştırılarak pişirilmeye başlanır.
Üzerinde köpüğü biriktikçe tatlı kaşığı yardımı ile köpük sıyrılıp fincana alınır.
Köpüklü kahve yapmanın sırlarından biri budur.
Kaynayınca bir iki fokurdatıp alınır.
Bazı kişiler kahvenin kaynatılmaması gerektiğini savunurlar.Lezzetsiz olduğu söylenir. Ancak kahvenin köpüğünü fincana aldığımızdan ve bu köpük de fincanın yaklaşık dörtte birini doldurduğundan , birde kahve kaynatılmaz ise misafirlere buz gibi bir kahve ikram etme gibi bir durum ortaya çıkabilir.
Bu nedenle ben bir iki taşım kaynatma taraftarıyım.
Türk kahvesi tarçın, çikolata, kakule, damla sakızı ile hazırlanabilir.
Bir bardak su ve Türk lokumu ile servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder