25 Nisan 2013 Perşembe

ANTEPİN MENENGİÇ KAHVESİ

Menengiç kahvesi; Bir nevi fıstık ağacıdır ancak aşılanmamıştır. Anadolu’nun yörelerine göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım gibi değişik isimlerle anılır. Türk kahvesi şeklinde pişirilen menengiç kahvesinin, Gaziantep mutfak kültürünün içecekleri arasında kışın ayrı bir yeri vardır.

MENENGİÇ
Antep fıstığının yabanisine "menengiç" adı verilir.Menenğiç ağaçları aşılanarak Antep fıstığı ağacı elde edilir.Menengicin mercimek büyüklüğünde meyveleri olur.Bu meyveler kavrulup daha sonra öğütülür.Suda kaynatılarak kahve gibi içilir.Yörede bu içeceğe "menengiç kahvesi" adı verilir.Menengicin hemoroidi iyileştirici,nefes açıcı ve öksürük giderici özelliği de vardır.
Bazı yörelerde sakız ağacı olarakta bilinir.



Eklenen Resimler
   
Menengiç kahvesini denemenizi tavsiye ederim. Suriyeli bir arkadaşımız Kilisten getirmişti. Bittiği zaman Antalyada bulabileceğimi sanmıyordum fakat bir aktarda gördüm ve hemen aldım. Ben sütle yapılanı tercih ediyorum.

Kahveyi çok tükettiğim için faydasını ve zararlarınıda biliyorum. Menengiç kahvesinin hiçbir zararı yok.

Menengic Ağacı Türkiyenin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde Ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır. Latincede pictacia terebinthus diye anılan Menengic; yörelere göre Çitlembik, Çıtlık, Çedene, Çitemik, Bıttım gibi farklı isimler almıştır. Menengic kahvesi bu agacın meyvesinden üretilmektedir. Menengic Kahvesinin içinde kimyasal madde yoktur 100 dağaldır.


Menengiç Kahvesinin Faydaları:

Öksürüğü keser

Balgam söktürür

Nefes açıcıdır

Nefes darlığına iyi gelir

Antiseptik özelligi vardır

Göğsü yumuşatır

Solunum yollarına faydası vardır

Ayak terlemelerini önler

Yaraları tedavi eder

Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur

Ses tellerine iyi gelir

Mide ağrılarını dindirir

Kalp yetmezliği riskini azaltır

Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır


Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile

kandaki kolesterolü düşürmeye

kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.

Menengiç Kahvesinin Hazırlanışı:

Menengic Kahvesi TÜRK KAHVESİ tarzında ağır ateşte pişirildiği gibi, hazır kahve tarzında da kullanılabilir.


Menengiç kahvesini Türk usulü pişirmek için :Bir Çay fincanı SÜT için bir tatlı kaşığı, Kahve Fincanı için bir kahve kaşığı Menengiç Kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte bir taşım kaynatınız. Bir dakika bekleterek Şekerini isteğe göre ayarlayıp servis yapınız.


Pratik Hazırlamak İçin: Çay fincanı için bir tatlı kaşığı, Kahve Fincanı için bir kahve kaşığı Menengiç Kahvesi koyarak üzerine kaynar SÜT dökünüz. Karıştırıp bir dakika bekletiniz. Şekerini isteğe göre ayarlayıp servis yapınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder