8 Temmuz 2020 Çarşamba

SÜVARİ KAHVESİ


Egelilerin Süvari olarak adlandırdığı kahve, klasik Türk kahvesiyle aynı şekilde yapılıyor. Ancak genellikle sade olarak tercih edilen kahve, hazırlandıktan sonra ince belli çay bardağında sunulmasıyla farkını ortaya koyuyor. Kahvenin bir başka farkı ise Türk kahvesinden çok daha az köpüklü olması.
süvari kahvesi ya da bir diğer adıyla tarz-ı hususi (tarsusi), sunum tarzıyla dikkati çeken değişik bir türk kahvesidir.. ege'de süvari kahvesi, akdeniz'de de tarz-ı hususi yani kısaca tarsusi olarak bilinen kahve içilir. osmanlı döneminde böyle bir sunum olduğu ve bu sunuma kişiye özel anlamına gelen "tarz-ı hususi’’ adını verdikleri söyleniyor. süvari kahvesinin pişirilmesi diğer bildiğimiz klasik türk kahvesinden farklı değildir. kahvenin özelliği, kahvenin klasik porselen kahve fincanı yerine ince belli çay bardağında servis edilmesidir.
ayrıca, süvari'de normal türk kahvesine kıyasla çok daha az köpük olur. genellikle sade ve şekersiz olarak hazırlanır. denilenlere göre, ege de efeler nargilenin yanında mutlaka sade süvari kahvesi içerlermiş. tütün ve kahve ayrı bir keyif verdiği için ve nargile 2-3 saat gibi uzun sürede içildiğinden fincanda gelen kahve çabuk bitermiş. bundan dolayı bardakta ve efenin nargile keyfinin son deminde getirilirmiş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder