8 Temmuz 2020 Çarşamba
MANİSANIN CİLVELİ KAHVESİ
Köpük üstüne çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem atılan kahve çeşidimiz ise; adını evlenme çağındaki kızlardan alan “cilveli kahve”dir.
Cilveli kahve, klasik Türk kahvesi gibi hazırlanıp fincana konduktan sonra bambaşka bir hale bürünüyor. Üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları, bazen de bademlere ek olarak iki farklı baharattan oluşan toz bir karışım koyuluyor. Manisa'ya özgü olan ve patentle koruma altına alınan bu enfes kahvenin üzerindeki badem parçalarını yemekse en eğlenceli bölümü!
CİLVELİ KAHVE: Manisa’da gelinlik kızlar, yaptıkları Türk kahvesinin üzerine dövülmüş kahve koyarak ikram ediyorlar. Bu kahveye cilveli kahve deniyor.
BADEMLİ CİLVELİ KAHVE
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor. Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor.
CİLVELİ KAHVE
Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma altına alındı.
Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder