10 Temmuz 2020 Cuma

ÜLKELER VE KAHVELER






1 - VİETNAM -  CA PHE TRUNG








Kahve türleri arasında en ilginç olan namı değer yumurtalı kahve, tahmin edilenden çok daha büyülü bir lezzete sahip. En çok Vietnam'da tüketilen yumurtalı kahveye Norveç, İsveç ve Macaristan gibi ülkelerde de rastlamak mümkün.
Bu kahvenin eşsizliği pişirilme biçiminden geliyor. Bu yöntem Norveç’te ve İsveç’te popülerleşse de diğer İskandinav ülkeleri de uyguluyorlar. Kahve çekirdeklerini pişirmeden önce çiğ yumurtanın beyazı (ya da bazen çiğ yumurtanın bütünü) ekleniyor ve suyun altına yerleştiriliyor. Yumurtanın kıvamının kahveyi berraklaştırarak kahveye lezzet kattığını söyleniyor.
Fakat en özgün ve en lezzetli olanı Vietnam'da yapılanı.
Yapanın ustalığına ve özgünlüğüne göre kullanılan malzeme bir eksik bir fazla olsa da, genel itibari ile yumurtalı kahvenin şöyle yapıldığını söyleyebiliriz; yumurtanın sarısına toz şeker eklenerek 5 dakika kadar çırpılır. Karışıma dünyaca ünlü Vietnam kahvesi eklenir ve sıcak olarak tüketilir. Reçel ve sütün de isteğe göre kullanıldığı bu kahve aynı zamanda tam bir protein deposu.
vietnam kahve
İsveç, Macaristan ve Norveç gibi ülkelerde de tüketilse de en çok Vietnam’da yaygın olan Ca Phe Trung, diğer adıyla yumurtalı kahve, tahmin edilenden çok daha farklı bir lezzete sahip.
En iyisini Vietnam topraklarında tadabileceğiniz bu kahve çeşidi, kahveyi hazırlayan kişinin ustalığına ve koyduğu malzemelere göre değişse de üç aşağı beş yukarı şu tarif ile hazırlanıyor:
  • Bir yumurta sarısına 2 çay kaşığı şeker eklenerek 5 dakika çırpılır.
  • Ardından karışımın içerisine Vietnam kahvesi konur.
  • Damak tadına göre reçel ve sütün de eklendiği Ca Phe Trung, sıcak olarak tüketilir.
Bu kahveyi tüketenler tadının jelibon kıvamındaki tiramisuya benzediğini söylüyor. Ayrıca tam bir protein deposu…
2 - MEKSİKA- CAFE DE OLLA








Café de Olla geleneksel, kil kaplarda hazırlanan bir Meksika kahvesidir. Tarçın ve piloncillo denilen Meksikaya özgü şekerden aromasını alır. Piloncillo saf, rafine edilmemiş ve koni şeklinde preslenmiş esmer şekerdir. Café de Olla genellikle soğuk iklime sahip yükseklerde ve kırsalda tüketilmektedir.
Café de Olla
Bizim Türk kahvemiz gibi Meksikalıların da kendilerine özgü, geleneksel kahvesi bulunuyor.
Çömlek kahvesi olarak da bilinen Café de Olla kahve çeşidi, yerli zanaatkarların ellerinde üretilen kil kaplarda hazırlanarak servis ediliyor.
Aromasını tarçından ve piloncillo adlı Meksika’ya özgü şekerden alıyor.
Diğer adı ise panela olan bu şeker Meksika’ya özgü olsa da diğer Güney Amerika ülkelerinde de kullanılıyor.
Piloncillo, saf ve rafine edilmemiş, koni biçiminde preslenen esmer şekere deniliyor.
Café de Olla genellikle soğuk iklimli bölgelerde ve kırsal alanlarda tüketiliyor.
3 - ALMANYA - PHARISAER







Bir kahvenin ait olduğu ülkeyle ne denli bütünleşebileceğinin en güzel örneği bir; Türk kahvesi, iki; Almanya'nın Pharisaer'ıdır. Kahve ailesinin hiç şüphesiz efsanelerinden olan Pharisaer, kahve ile alkol kültürünün naif birleşiminden oluşuyor. Rom, çırpılmış krema ve filtre kahvenin muhteşem uyumu Almanya'nın bohem sokaklarında içinizi ısıtıyor.

Bir kahve, bir ülkeyle ne kadar özdeşleşebilirse, Pharisaer, Almanya ile öyle özdeşleşmiş durumda.
almanya kahve
Kahve çeşitleri arasında efsaneler arasında adından sıkça söz ettiren, tadı damaklarda kalan Pharisaer, kahve ile alkolün benzersiz uyumuyla elde ediliyor.

Almanya’nın bohem sokaklarında rom, filtre kahve ve çırpılmış kremanın eşsiz uyumunu deneyebilirsiniz.

Almanların vazgeçemediği diğer bir kahve çeşidi ise eiskaffee. Almanca seviyesi ona kadar saymaktan ibaret olan bizler için oldukça kolay sipariş edilebilecek olan eiskaffee, buzlu kahve olarak servis ediliyor. Dilerseniz üzerine krema da sıktırabilirsiniz.



4 - ETİYOPYA - BUNA






Kahveyle biraz alakası olan herkes, Etiyopya'nın bu işin ana vatanlarından biri olduğunu bilir. Tüm dünyada en ünlü zincir markaların kullandığı Etiyopya kahveleri, anavatanında öyle tüketiliyor ki, abartı mı yoksa keyif mi ayırt etmek zor. Türkiye'deki yoğun çay tüketimine oldukça benzeyen 'buna'nın yapılışı da içimi de bir ritüel. İbikli büyük bir kapta hazırlanıp kömür ateşinde bolca pişirilen buna, küçük fincanlar ile servis ediliyor ve genelde bir fincan yeterli olmuyor.
Etiyopya kahve
Etiyopya için kahvenin önemini anlamak için bu sektörde çalışan insan sayısına bakmak yeterli. 15 milyonu aşkın insan, kahve üretiminde istihdam ediliyor.
100 yılı aşkın süredir bu işle uğraşılan Etiyopya’da kahveye gösterilen ilgi ve değer, dünyanın en lezzetli kahvelerinin bu topraklardan çıkmasını sağlıyor.
Kahve kültürüne biraz meraklı olan herkesin bildiği üzere kahve denilince akla ilk gelen ülkelerden bir tanesi de Etiyopya. Dünyanın en büyük kahve zinciri markalarının kullandığı Etiyopya kahveleri, kendi ülkelerinde insanın ağzını açık bırakacak seviyede tüketiliyor. En basitinden Türkiye’de nasıl çay içiliyorsa Etiyopya’da da o derece kahve içiliyor.

Etiyopya’nın en ünlü kahvesi olan ‘buna’nın hazırlanışı da içimi de farklı bir ritüel. İbikli geniş bir kap içerisinde, kömür ateşinde pişirilerek hazırlanan buna, küçük fincanlara konularak servis ediliyor. Tadanlar ise bir fincanın asla yeterli olmadığını söylüyor.

Gerçek bir kahve tutkunuysanız elbetteki Etiyopya’nın kahve ile olan bağını araştırmış ya da duymuşsunuzdur. Bilmeyenler için ise kısaca özetlemek gerekirse Etiyopya kahvenin anavatanı olarak bilinir. Tüm dünyada hem kahve severlerin hem de ünlü kahve zincirlerinin kullandığı Etiyopya kahveleri kendi memleketinde de öyle çok tüketiliyor ki, alışkanlık mı yoksa gerçekten keyif mi alıyorlar bilinmiyor!
Kendilerine has kahve çeşitlerini yapması ve içimi artık bir ritüel halini almış. İbikli büyük kaplarda hazırlanan ve kömür ateşinde pişirilen ‘Buna’ adı verilen bu kahve küçük fincanlarla servis ediliyor.
Buna veya Jebena Buna da denilen bu içecek Etiyopya ve Eritre'de içilen en yaygın kahve. Kahve Seremonisi denilen özel, geleneksel bir ritüel ile kahve çerkideği kavruluyor, demleniyor ve içiliyor. Kahve Seremonisi Etiyopya ve Eritre kültürünün çok temel bir parçası. Misafir ziyaretleri, festivaller ve günlük yaşamın her yerinde bulunabiliyor.

Kahve Seremonisi'nde önce yeşil çiğ çekirdekler, açık ateş üzerinde tavada kavruluyor, ardından yine geleneksel havanlarda dövülerek öğütülüyor. Bir çok kere elekten geçirilen öğütülmüş kahve Jebena denilen özel kahve ibriğinde demlenerek hazırlanıyor. Kulpsuz küçük bardaklara doldurularak servis ediliyor.
 Kahve Seremonisi'nde aynı kahve kullanılarak 3 kez demlenir ve servis edilir. En güçlü olan ilk demlenmiş kahveye Tigrinya dilinde awel, ikinciye kale'i ve üçüncüye baraka (kutsanmış olmak) deniyor. İçerisine şeker konularak içilebildiği gibi, yerelde tuz ve geleneksel tereyağlar da kullanılabiliyor. Kahve Seremonisi hazırlanırken çoğu zaman yerel tütsüler yakılıyor. İçeceğin yanında yer fıstığı, patlamış mısır ve ambasha denilen yerel bir yiyeceği de eşlik ederken görebilirsiniz.

5 - FİNLANDİYA - KAFFEOST

Bardağın tabanına küp şeklinde peynirler dizilerek servis edilir ve üzerine sıcak kahve eklenir. Kahveyi içtikten sonra ise kalan peyniri çatalla yiyorlar.

Finlandiya’da kahvenin içine peynir konulduğunu öğrendiğinizde neler hissettiğinizi çok iyi anlayabiliyoruz. Onlar kesme şeker değil, küp şeker değil bildiğiniz peynir. Yapımı ise, peynir küçük küçük kesilir ve bardağın en altına koyulur, kahve üzerine dökülür. Kahvenin tamamı içildikten sonra peynirleri de kaşıkla yenir.
Finlandiya’nın kahve kültürü sizlere alışılmışın dışında gelebilir. Çünkü kendileri kahvelerine şeker yerine peynir koyuyorlar.
Kaffeost adını verdikleri bu kahve çeşidinin hazırlanışı ise oldukça kolay. Ufak ufak kesilen peynirler fincanın tabanına yerleştiriliyor. Ardından fincan, kahve ile dolduruluyor. Kahvenin tamamını içtikten sonra da kaşıkla altta kalan peynirler yeniyor.
Kuzey ülkeleri arasında kahve kültürüyle bizleri şaşırtan yalnızca Finlandiya değil. Norveç’te de kahvenin içine salam konuluyor. Her ne kadar kulağa biraz garip gelse de denemeden hüküm vermek olmaz elbette.

Kahve, birbirlerine yakıştırıldıkları için çoğu zaman peynir ve ekmekle servis edilir. Ama İspanyolların kahvenin yanında kendilerine has bir peynir tüketme biçimi var. Sade pişirilmiş kahvelerine kelimenin tam anlamıyla peynir küpleri ekliyorlar. Bu kahveyi Guarapo con Quezo olarak adlandırıyorlar ve kahveye eklemek için Gouda veya Edam peynirlerini tercih ediyorlar.

6 - İTALYA - AFFOGATO








İtalyan mutfağının kahveli dondurması affogato, kelime olarak “boğulmuş” anlamına gelir. Dondurmanın kahve ile boğulmasını ifade eden affogato, orijinal olarak espresso ve vanilyalı dondurma ile hazırlanır.
italya kahve
İtalya, kahve kültürü denilince Etiyopya ile birlikte akla ilk gelen ülkelerden bir diğeri. Örneğin başkent Roma‘ya gittiğinizde asla bir Starbucks bulamazsınız. İtalyanlar kendi kültürlerine değer veriyor ve yozlaşmasına, kapitalist düzende yok olmasına izin vermiyorlar.
Tüm dünyaya yayılan ve tadı hafızalardan silinmeyen kahve çeşitleriyle ünlü ülkede, sıcak yaz aylarında en çok tüketilen kahve ‘affogato’. Aslı kahveli dondurma olan ‘affogato’nun kelime anlamı ise ‘boğulmuş’.
Dondurmayı kahve ile boğmak anlamını taşıyan affogatonun orijinali espresso ve vanilyalı dondurma ile hazırlanarak servis edilir. Ayrıca İtalya’da, Cappuccino ve espressonun arasındaki rekabet asla bitmiyor.
Bir de bizlere göre kahvelerini daha ılık içiyorlar. Bu nedenle sipariş verdiğinizde özel olarak belirtirseniz kahvenizin ılık, hatta soğuk gelmesini engelleyebilirsiniz.

7 - İRLANDA - IRISH COFFEE






Irısh coffee İrlanda'ya özgü bir kahve kokteylidir. İrlanda’nın dağında bayırında koşarken üşümekten olsa gerek zaten sıcacık olan kahvenin içine bir de İrlanda viskisi koymuşlar. Sıcak kahve, viski, şeker, krema ile hızlıca hazırlayabileceğiniz bir içecektir.
irlanda kahve
İrlanda’ya özgü bir kahve kokteyli olan Irish Coffee, tüm dünyaya nam salmış bir kahve çeşidi.
İrlanda’nın ikliminden, havasından, suyundan tir titreyen bedenleri ısıtmak için kahvelerini sıcacık içmiyorlarmış gibi içerisine bir de İrlanda viskisi koyuyorlar. Siz de dilerseniz evinizde sıcak kahve, İrlanda viskisi (veya ona benzer başka bir viski), şeker ve krema ile hızlıca hazırlayabilirsiniz.
Irish Coffee’nin üstünde bulunan köpük, kahveye giriştir. Fakat devam ettikçe alt katmana inersiniz ve vücudunuzda o sıcaklığı hissetmeye başlarsınız. İşte o bölümde de viski bulunur.
8 - FAS - BAHARATLI KAHVE






Fas kültürünün günümüze taşıdığı en özgün lezzetlerden biri hiç şüphesiz baharatlı kahvedir. Fas'a dair bilinen her şeyin içinde mutlaka biraz baharat vardır. Yemekte, tedavide, boyada ve birçok farklı alanda sıkça tüketilen baharatın en çok yakıştığı ürünlerden biri olan kahve, argan yağı ile birlikte Fas turları sırasında en çok ilgi gören ürünlerden biridir. İçinde karabiberden muskata, susamdan tarçına kadar çeşit çeşit baharatın bulunduğu kahve, Fas'ın her noktasında kolayca bulunabiliyor.
fas kahve
Baharatın su gibi tüketildiği ülkelerden bir tanesi olan Fas’ın kahvesi ne ile meşhur diye sormayacaksınız herhalde. Fas’a özgü, Fas’ın mutfağını yansıtan tüm dünyaca ünlü kahvesi tabi ki de baharatlı kahve.
Fas’a dair ne biliyorsanız, içerisinde mutlaka bir tutam baharat olur. Yemeğinden ilacına, boyasından içeceğine kadar her alanda kullanılan baharat, en çok da kahveye yakışıyor. İçerisinde karabiber, susam, zencefil, tarçın, anason ve hindistan cevizi parçacıkları bulunan baharatlı kahve, Fas’ın her noktasında kolaylıkla bulunabiliyor.
Baharatlı kahvenin yapımı kahvecilerde farklılık gösterebiliyor. Ustalar ellerinde bulunan 6, 9 ya da 16 çeşit baharatı, kahve çekirdekleriyle harmanlayarak servis ediyor.

Faslılar, egzotik damak tatlarıyla bilinirler ve sıra kahveye gelince de durum pek farklı değil. Pek çok kişi daha sert bir kahve için tarçın eklerken, Faslılar çıtayı daha da yükselttiler. Fazladan lezzet katmak için kahveye çekilmemiş karabiber tanesi ekliyorlar. Bununla da kalmıyor, günlük kafein ihtiyaçlarını karşılarken kahvelerine daha fazla enerji için Hindistan cevizi, tarçın, kakule tohumu ve karanfil de ekliyorlar.

Fas denilince akla ilk gelenlerden biridir baharat. Olur da bir gün Fas’a seyahat ederseniz şehri saran baharat kokusu, baharatlı yemekleri, damak zevkinizi değiştirebilir. Turist olarak gidenlerin en çok satın aldığı hediyelikler arasında, Argan yağından sonra baharatlı kahve gelmekte. Fas, baharat konusunda adeta kendini aşmıştır. Tedavilerde, boyalarda ve başka pek çok farklı alanda baharat kullanmaktadırlar. İçinde karabiber, muskat, susam, tarçın ve daha sayamadığımız kadar çok baharat barındıran Fas kahvesini adım başı bulabilirsiniz. Merak edenler için bir Fas Baharatlı Kahvesi tarif bonusu ile bitirelim:

İhtiyacınız olanlar:
1/2 bardak kahve çekirdeğini (ya da 6 yemek kaşığı taze çekilmiş kahve), 
1/2 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
1/4 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1/4 çay kaşığı öğütülmüş kakule
1/4 çay kaşığı öğütülmüş koşer tuzu
1/8 çay kaşığı öğütülmüş karanfil
1/8 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
1/8 çay kaşığı taze rendelenmiş hindistan cevizi 
4 bardak su
İsteğe bağlı olarak şeker veya krema
Hazırlanışı:

Eğer kahve çekirdeği ile başlıyorsanız baharatlarınızı da kahve çekirdekleri ile beraber öğütebilirsiniz. Öğütmeyi makine veya manuel ekipmanınızda en iri taneli ayarlarda gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra öğütülmüş karışımı, aynı sevdiğiniz kahvenizi demlediğiniz gibi french pressiniz veya tercih ettiğiniz diğer demleme yöntemleri ve araçlarına uygun olarak demleyin. Fas Baharatlı Kahveniz hazır!
9 - YUNANİSTAN - FRAPPE








Frappé hazır kahvenin soğuk içilen bir çeşididir. Yunanistan'da çok yaygın tüketilir. En ideal yapım şekli; bir shakerin içine 1,5 su bardağı soğuk süt, 4-5 adet buz, 1,5 kaşık hazır Nescafé ve 3 kaşık şeker koyduktan sonra iyice çalkalanır. Ince uzun ve buzlu bir bardakta servisi uygundur. Frappe'yi Yunanistan'da herkesin elinde görmek mümkündür.
yunanistan kahve
Komşu kıyıda bolca tüketilen bir kahve çeşidi olan Frappé genellikle soğuk tüketiliyor.
Yunanistan’ın geleneksel lezzetlerinden bir tanesi olan Frappé’nin hazırlanışı da oldukça kolay. Bir shaker içerisinde 1.5 su bardağı soğuk süt, 5 parça buz, 2 çay kaşığı Nescafé ve 3 çay kaşığı şeker konuluyor ve iyice çalkalanıyor. Buzluktan yeni çıkmış ince uzun bardaklarda servis ediliyor.
Eğer Yunanistan’a giderseniz, herkesin elinde bu bardaklardan görmeniz mümkün. Ne de olsa sıcak Yunanistan günlerinde içinizi soğutacak buz gibi bir kahvenin tadı tarif edilemez.
10 - TÜRKİYE - TÜRK KAHVESİ








Türk kahvesi, ilk olarak Türkler tarafından bulunan, kendine has tadı, köpüğü,, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır.Kahve falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür. Aynı zamanda Dini Bayramların ve "kız isteme" törenlerinin geleneksel bir öğesi olmuştur. Diğer taraftan, dünyadaki kahveler içerisinde "en ince" olarak öğütülen kahvedir. Yine, kaynatılarak pişirilen tek kahve olarak da diğer kahveler arasında farklılığını ilan etmektedir.
türk kahvesi
Türkiye denilince yabancıların aklına düşen, yurt dışına ihracatını da yaptığımız Türk kahvesi, kokusuyla, tadıyla, köpüğüyle, kokusuyla ve kendine has sunuş şekliyle Türklerin kimliğini ve kültürünü yansıtan en önemli değerlerimizden biri.
Geçmişten günümüze kadar uzanan bir gelenek olan Türk kahvesi, halen kız isteme merasimlerinde kullanılıyor.
Aynı zamanda kahve falı ile gelecek hakkında çıkarımda bulunulan tek kahve çeşidi yine Türk kahvesi.
Türk kahvesi, dünya üzerinde bulunan kahveler arasında en ince öğütüleni.
1555 yılından itibaren tüketilmeye başlanan bu kahve çeşidini ilk defa deneyeceklerin dikkat etmesi gerekiyor. Ne de olsa kahve telvesi, damak tatlarının alışık olduğu bir ürün değil.

11) Tayland - Thai Iced Coffe

Thai Iced Coffee
Tayland’ın iklimi kadar egzotik, yemekleri kadar ufuk açıcı kahvesi Thai Iced Coffee’yi mutlaka denemelisiniz.
Sütle kıvam katarak hazırlanan kahve, yöresel yemeklerin üzerine adeta ilaç gibi geliyor. 4 kişilik glütensiz Thai Iced Coffe için gereken malzemeler; yarım çay kaşığı badem özü, 3 yemek kaşığı toz şeker, 4 bardak çift çekirdekli demlenmiş kahve, 2 bardak krema, 3 adet kakule tohumu ve buz.

12) Portekiz - Galao ve Cimbalino

galao
İçerdiği malzemelerle aslında tam da kahve olarak adlandıramayacağımız galao, Portekiz’in geleneksel kahvesi olarak biliniyor.
1 ölçek hafif kahve ve üç ölçek süt içeren galao, Portekizlilerin cimbalino ile birlikte en çok tükettiği kahve çeşidi.
Cimbalino ise galao’nun aksine çok daha ağır bir kahve. Shot olarak içilen cimbalino, sabahları içildiğinde insanı zımba gibi yapıyor.

13) Norveç - Karsk

norveç kahvesi
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Norveçlilerin kahvelerine salam dahi eklediklerini söylemiştik. Bu sefer ise kahvelerinin içine yenilir yutulur cinsten olmayan bir şey koyuyorlar; bozuk para.
Karsk adı verilen bu kahve çeşidinde bozuk para, bardağın en altına yerleştiriliyor. Ardından bozuk para gözden kayboluncaya kadar kahve ekliyorlar. Bununla da yetinmeyen Norveç halkı bu sefer de parayı görene kahvesini likörle tatlandırıyor. Norveç’in buz gibi havasında bir bardak Karsk hakikaten de içinizi ısıtıyor, bizden söylemesi…

14) Brezilya - Cafezinho

Cafezinho
Brezilya denilince akla ilk olarak Rio Karnavalı, eğlence ve güzel kızlar gelmesi su götürmez bir gerçek. Fakat en az bunlar kadar köklü bir geçmişe sahip bir de kahve kültürleri bulunuyor.
Brezilya, 100 yıla yakın süredir dünyanın dört bir yanına kahve ihraç ediyor. Tabii Brezilya kahvesini bu denli özel yapan şeyse kahve üretim sürecinin diğer ülkelerden biraz daha farklı işliyor olması. Brezilya’da kahve çekirdekleri yıkanmadan önce kurutuluyor.
Aynı zamanda Brezilya’nın ikliminin kahve üretimine oldukça elverişli olması, kahvesini bu kadar güzel yapan diğer bir etken.
Cafezinho adını verdikleri, ufak plastik bardaklarda sunulan ve yerlilerin misafirperverliklerini göstermeleri için ücretsiz olarak sundukları siyah kahve, Brezilya’da en çok tüketilen kahve çeşidi.

15) Kolombiya - Juan Velez

kolombiya kahve
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Engebeli arazisi sebebiyle modern yöntemler kullanılamıyor. Bu da üreticileri geleneksel yöntemlere itiyor. Böylece kahvenin verimi düşük olsa da kalitesi her zaman aynı kalıyor.
Çeşit çeşit kahveyi uygun fiyatlara bulabileceğiniz Kolombiya’da en çok tercih edilen kahve ise Juan Velez.
Genellikle içimi kolay ve hafif kahveler Kolombiya’da servis edilir. Fakat menüye baktığınızda sipariş edeceğiniz kahvenin yanında ‘fuerte’ yazıyorsa dikkat edin. ‘Fuerte’ güçlü anlamına gelir ve içimi kolay olsa da dibini gördüğünüzde kalp çarpıntısına neden olabilir.

16) Avusturya - Cappucino / Espresso

Wiener Melange
Kahve kültürü konusunda Avrupa’nın, İtalya ile birlikte öne çıkan ülkelerinden bir diğeri olan Avusturya’da, İtalya’da da olduğu gibi en çok tüketilen kahve çeşitleri cappuccino ve espresso. Fakat Avusturya’yı kahve kültürü konusunda hafife almamak lazım. Ne de olsa başkent Viyana, 2011 senesinde UNESCO’nun soyut miraslar listesine girmeyi başarmış.
Avusturya’nın da kendine özgü kahveleri bulunuyor. Bunlardan ilki Wiener Melange. Tadıyla, kokusuyla ve kıvamıyla biraz  cappuccinoyu andırsa da Viyana’nın ünlü kahvecisi Julius Meinl, Wiener Melange’i ”Büyük bir fincan içerisinde süt köpüğüne ilave edilmiş bir shot espresso.” olarak tanımlıyor.
Türkler sayesinde kahveyle tanışan Avusturyalıların diğer bir yöresel kahvesi ise Kaffee brauner. Bir bardak su ile birlikte servis edilen Kaffee brauner’ın içimi kısa sürse de damakta bıraktığı tadın süresi uzun oluyor.

17) Amerika Birleşik Devletleri - Americano

ameircano
Dünyada kahve denilince akıllara ilk olarak Starbucks geliyor. Dünyanın neredeyse her yerinde bulabileceğiniz Starbucks, Amerika Birleşik Devletleri menşei bir dünya markası.
Kahve kültürünü bambaşka bir noktaya çıkaran ve dünyanın en özel tatlarını bir araya toplayan Starbucks’ın en büyük dükkanı da Seattle’da bulunuyor.
Tabii Amerika Birleşik Devletleri yalnızca Starbucks’tan ibaret değil. Kendilerine özgü americano, dünyada en çok tercih edilen kahveler arasında yer alıyor. Americano, espressonun suyla inceltilmiş hali.
Yanında istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz çünkü tadı nötrleme özelliğine sahip.
Tabii iyi bir americano içmek için kalkıp da Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmenize gerek yok ama yine de yolunuz düşerse americanoyu yerinde içmeden dönmeyin.

18) Küba - Cafe Cubano(Cafecito) / Shot / Espresso /

küba kahvesi
Küba kahvesi, Küba shotı, Küba espressosu, Küba yudumu ve Cafécito olarak da bilinen Café Cubano, Küba’ya ait bir espresso çeşidi olarak biliniyor. Küba’da henüz espresso makinesi bulunmazken yerel halk kahvesini, sıcak ve koyu kahveyi filtreleyip bardağa dolmasını sağlayan pamuklu kumaş tetera aracılığıyla hazırlıyorlarmış. Ardından kahvenin tadını yumuşatmak içinse şeker konuluyormuş.
Sizin de bildiğiniz üzere Küba kahvesinin en önemli özelliği sert olması. Bazı durumlarda Café Cubano, şeker yerine şeker kamışı ile sunuluyor. Böyle durumlarda kahveyi içtikten sonra şeker kamışını emmeniz gerekiyor.
Café Cubano tüketmek, günümüzde Küba ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, özellikle Kübalıların yoğun olarak yaşadığı Florida, Miami ve Florida Keys bölgelerinde önemli bir sosyal aktivite olarak kabul ediliyor.

19) Kenya

kenya kahvesi
Kenya’da kahve üretimine öyle önem veriliyor ki dış ticaret hacminde en büyük paya sahip olan ürün kahve. Devlet tarafından üretim aşaması dikkatlice takip ediliyor. Üretilen orta kalitede kahveler ihraç edilirken, yüksek kalite kahveler ise yurt içinde kalarak açık arttırma usulüyle satışa çıkarılıyor.
Kenya’nın başkenti Nairobi’ye yalnızca kahve içmek için yılda yüz binlerce insan geliyor. İklimi dolayısıyla kahve içmek zor olsa da tadı bir başka oluyor kuşkusuz. Nairobi’de bulunan pek çok kahve dükkanında birbirinden lezzetli kahveler oldukça uygun fiyatlara satılıyor.

20) Hollanda - Koffie Verkeerd

hollanda kahvesi
Bir garip kahve kültürüne sahip olan Hollanda, meşhur sütlü kahvesiyle dünyaya nam salmış adeta. Tabii sütlü kahve demek yerine kahveli süt demek daha doğru olur.
Koffie verkeerd adı verilen bu kahvenin Türkçeye çevrilmiş hali de zaten ”yanlış kahve”. Adından da anlaşılacağı üzere bu işte bir terslik var dedirten koffie verkeerd’i eğer Hollanda’ya giderseniz denemeyi unutmayın.

21) İsveç - Fika

isveç kahvesi
İsveç’in kahve kültürüyle meşhur ülkeler listesinde yer almasının sebebi, büyük bir kahve üreticisi olması ya da dünyaya nam salmış kahve çeşitleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakması değil.
İsveç’te kahvenin hiçbir önemi yok. Önemli olan kahve içerken geçirilen zaman. Nasıl yapıldığının, içerisine ne konulduğunun hiçbir önemi olmayan bir kahve çeşidi olan Fika da oldukça sade bir kahve.
İsveç köftesiyle dünyayı kendine hayran bırakmış ülkenin yine de kahvesine önem vermemesi biraz üzdü denebilir.

22) İspanya - Cafe Carajillo / Cafe Bombon

ispanya kahve
Akdeniz iklimi insanı eğlenmeyi sever, keyfine düşkündür. Bunun en büyük kanıtı da kahveleri.
Cafe Carajillo adını verdikleri kahvenin içerisine viski, rom ya da konyak katıyorlar. Sabah saatlerinde içilmesi pek tavsiye edilmeyen Cafe Carajillo’nun keyfini akşam vakti sürebilirsiniz.
İspanyolların diğer bir kahvesi de Cafe Bombon. Kahvenin içerisine yavaş yavaş tatlandırılmış süt ilave ederek iki ayrı katman oluşturuluyor ve bu şekilde servis ediliyor.

23 - Etiyopya ve Eritre’nin Tuzlu Kahvesi


Etiyopyalılar ve Eritreliler, kahve işini oldukça ciddiye alıyorlar. Öyle ki, taze ve muhteşem tattaki kahvelerini sundukları bir seremonileri var. Ama onları diğerlerinden ayıran çok ilginç bir nokta var ki, kahvelerini şeker yerine tuzla tüketiyorlar. Böylece kahvenin acı tadını yenerek, kahveden daha fazla zevk alınmasını sağlıyorlar.

24 Endonezya’dan Kopi Joss


Sıcak bir kahve mi istemiştiniz? O zaman bu fincan tam size göre. Bu Yogharta, Endonezya’da hazırlanan geleneksel içecek. Bu içecek, yumuşak kahve, şeker ve sıcak suyun bir fincanda karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Ardından, kahveye ateşten yeni alınmış kömür ekleniyor. Yerlilere göre kömür, içeceğin asitliğini azaltıyor.

25 Espresso Romano (İtalya)


Kahve fincanının kenarına limon sürerek hazırlanıyor. Bu sayede kahveyi içerken daha ekşi bir tat alıyorlar.

26 Cafe Bombon(İspanya)


Bu kahvenin en büyük özelliği 2 farklı süt ile yapılıyor olması. Birisi normal süt iken diğeriyse süt reçeli. Dolayısıyla kahve kendiliğinden tatlı oluyor ve ekstra şekere ihtiyaç duyulmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder