8 Temmuz 2020 Çarşamba

HATAY KAHVESİ


İki kez kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, bizim bildiğimiz kahvelere oranla hem koku hem aroma olarak çok daha sert. Yanında kendi gibi çifte kavrulmuş bir lokumla sunulduğunda ise tadına doyum olmuyor.

Türkiye’de olduğu gibi kahve sevdası Hatay’da da yaygındır. Antakya’da özellikle çifte kavrulmuş koyu kahve içilir. Antakya’lılar özellikle misafir geldiğinde koyu Antakya kahvesi ikram edilir. Kahve ikramında genelde tatlı bir veya birkaç ürün ikram edilir. İkram olarak bitter çikolata, lokum, hurma veya minik kurabiye ikram edilir. Özel misafirlere de kahvenin yanında ceviz reçeli sunulur. Bu kahveye ayrıca İskenderun kahvesi de denilmektedir. 

Antakya Kahvesi Nasıl Yapılır?

Her zaman en iyi ve en lezzetli kahveyi içmek için iki şeye ihtiyacınız var; bakır cezve ve kaliteli kahve. Bakır cezvede ağır ağır pişen Antakya kahvesi daha lezzetli ve köpüklü değil, kaynamış tercih edilir. Bakır cezveye sunum yapılacak porsiyon miktarı kadar yani kişi başı 1 tatlı kaşığı dolusu tepeleme Antakya kahvesi koyulur, kişi sayısı kadar fincan dolusu su ilave edilir. Suyu ilave ettikten sonra hiç karıştırmayın. Kahvenin kendi kendine su ile karışmasına bırakın. 2 kişilik kahve için ortalama 7 dakika yeterlidir. Son 1 dakikada kahveyi karıştırabilirsiniz. Hafif kaynayıp köpürdükten sonra ocaktan alıp kahve fincanlarına doldurup çilokalata, lokum veya istediğiniz başka bir tatlı ile sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Antakya Kahvesi Nasıl Saklanır?

Antakya kahvesi siparişiniz miktarınıza göre anında çekilip, kokusu ve aromasını koruması içim anında hava ile teması kesilip kargolanır. Kahve paketinizi teslim aldıktan sonra haftalık kullanacağınız miktar kadar cam kavanoza doldurup buzdolabında saklayabilirsiniz. Diğer kalan kahveyi buzdolabın poşetinde veya size gönderdiğimiz vakum ambalajında sıkıcı kapatıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan kahve aromasını daha iyi muhafaza eder. Afiyet olsun.

İskenderun Kahvesi Nasıl Yapılır

Yine aynı şekilde pişirme yöntemi ile pişirilir. Antakya kahvesinin diğer adı da İskenderun türk kahvesi ve Hatay kahvesi'dir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder