8 Temmuz 2020 Çarşamba

ADANA GAR KAHVESİ - TARSUSİ


Kararlı bir biçimde Türk kahvesi içmek için oturduğunuz mekanda tüm kararlılığınızı bozacak soru: Kahveniz nasıl olsun? Bizler bu soru üzerine kafa yorarken Adanalıların bizden önce cevaplaması gereken bir soru daha var: Gar mı, normal mi? Önceden Adana Gar kahvesi içtiyseniz bu soruya cevap vermek o kadar da zor değil. Çünkü Türk kahvesine oranla çok daha sert içimli olan ve Türk usulü espresso olarak bilinen bu kahve, alışkanlık yapıyor.

ismini adana tren garı karşısında bulunan dükkandan alan çok lezzetli türk kahvesi.

bunu bir kez içen bir daha başka kahve içemez. müdavimi çoktur, ağır kahve içilmeyen evlerde bile misafir için bulundurulur. adana'da kahve ikram edilirken şöyle sorulur; gar mı normal mi?

adana ve çevresinde hemen hemen tüm restoranlarda bulundurulur, yok denilirse müşteri kaçıran kahvedir.

ekseriyetle tarz-ı hususi içilir, çay bardağında ağzına kadar dolu ikram edilir, içimi bittikten sonra çay bardağının dibinde en az 1 cm. telve kalacak kadar koyu yapılır.

adana kebabının üstüne içilirse hazmı kolaylaştırır.

gurbetteki adanalıların, gelip gidene ik siparişi gar kahvesi olur. açılan bavullardan çıkan koku adana'yı hatırlatır.

dükkan 3 kuşaktır aynı aile tarafından işletilir. gar kahvesi dışında çok kaliteli bakliyat satar.
turgut özal tarafına da şube açan dükkan dışında, şehrimizin yeni markası pakfırın'larda da kasa başında satılmaktadır.

sıcak içiniz.

özelliği kahvelerin yemen kahvesi olması ve iki kez kavrulmuş olmaları. ama çok kavrulmuş kategorisinde de olmuyorlarmış.

 Gar Kahve’yi içmenin de bir usülü var. Fincada değil, çay bardağında servis ediliyor. Camda kahvenin koyu ve güzel rengini görmek ayrı keyif. Biz Egeliler süvari deriz, onlar “Tarz-ı Hususi” demişler. Halk arasında kelimeler yuvarlanmış “tarsusi”ye dönmüş.

Korhan Altundamla. Diyor ki “Kahve çekirdeklerinin kalitelisini alırız. Kendi imalathanemiz vardır. Orada kendi stilimizde kavururuz. Kendi usulumüze göre! Çifte kavrulmuş ya da normal olarak iki çeşit sunum yaparız.

Gar Kahve, damakta ekşi bir tad bırakmaz. İyi kavrulmuştur. Kahve çekirdeğinin merkezine kadar eşit kavrulduğu için dışı yanık, içi çiğ kalmaz. Yoğun ve güzel bir kahve tadı alırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder